-Fantastisk ære å få Svensson-prisen i 2014

torsdag 21. mai 2015

-Svensson prisen i 2014 la press på gruveselskaper og myndigheter. De så at Industri Energi og internasjonal fagbevegelse kikket dem i kortene og fulgte med, sier Napoleon Gomes Urrutia.

Napoleon Gomez Urrutia, Los Mineros, sammen med sin kone Oralia.
Napoleon Gomez Urrutia, Los Mineros, sammen med sin kone Oralia.

Gomez fikk prisen i 2014 på 500.000 kroner. (Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter). Da hadde han ikke anledning til å motta prisen i Oslo, fordi myndighetene i Mexico hadde inndratt hans reisedokumenter. Hans kone Oralia var da til stede for å motta prisen på hans vegne.

Nå er de begge to tilbake i Oslo.

-Det er en stor ære for meg, min familie og mine fagforeningskamerater å få anledning til å komme hit og takke for prisen, sier han.

Høyesterett i Mexico har vedtatt at han kan komme tilbake til landet, og bosette seg der igjen for å lede gruvearbeiderforbundet Los Mineros.

-Alle beskyldninger er nå lagt død og maktesløse, sier han.

Forbundet Los Mineros med 250.000 medlemmerhar han ledet i exil fra Canada siden 2006.

Forhandlinger

Selv om han nå står fritt til å komme tilbake til Mexico, tør han ennå ikke spå når det kan skje.

-Selv om den juridiske biten nå er i orden, har jeg mektige fiender på arbeidsgiversiden blant de største mexicanske gruveselskapene. Jeg skal i forhandlinger med myndighetene i Mexico om vilkårene for å komme tilbake. Jeg må ha garantier for beskyttelse, slik at jeg og min familie kan føle seg trygge, sier han.

Urrutia ble utsatt for store og brutale anti-fagforeningskampanjer fra både myndigheter og gruveselskaper. En viktig bakgrunn for dette, er Hans og Los Mineros sin fordømmelse av en gruveulykke i 2006, hvor 65 arbeidere mistet livet.

-De pårørende har fått en skammelig lav erstatning, og 63 av arbeiderne er ennå ikke tatt opp av gruvene. Alt i alt regner vi med at 200 gruvearbeidere har mistet livet i ulykker de siste ti årene, sier han.

 

Napoleon Gomes Urrutia leder gruvearbeiderforbundet Los Mineros med 250.000 medlemmer.
Napoleon Gomes Urrutia leder gruvearbeiderforbundet Los Mineros med 250.000 medlemmer.

I dag hadde han møte med Etikkrådet i Oljefondet og KLP for å informere om utfordringene i hjemlandet.

-Mitt håp er at Oljefondet der de er aksjonærer kan legge press på mexicanske gruveselskaper innen helse, miljø, sikkerhet, og støtte oss i kampen for faglige rettigheter og trygghet i arbeidet, sier han.