Fagforeningsknusing i Total E&P

Forbundssekretær Jørn Erik Bøe.
Forbundssekretær Jørn Erik Bøe.

fredag 5. mai 2017

Total har satt i gang organisert fagforeningsknusing og systematisk bryter hovedavtalens samarbeidsbestemmelser. – Respektløsheten skremmer oss mest, sier forbundssekretær Jørn Erik Bøe i Industri Energi.

Bøe har i mange år selv vært tillitsvalgt i utenlandske selskaper med aktivitet på norsk sokkel. I tillegg har han vært forbundssekretær i NOPEF og Industri Energi i en årrekke og har arbeidet tett med tillitsvalgte i slike selskaper.

– Vi ser det igjen og igjen. Så lenge selskapene har norsk ledelse følges stort sett spillereglene. Partssamarbeidet fungerer og bedriftene settes ved dette i stand til å håndtere utfordringer til beste for samfunn, eiere og ansatte, sier han.

Men når inkompetansen får innpass, skjer det motsatte.

– Først ses det bort fra at det finnes avtaler og regler, og når dette ikke blir akseptert enten av samarbeidspartnere eller myndigheter, etableres det rutiner og prosesser hvor kravene tilsynelatende blir innfridd. Det som mangler i nesten alle tilfeller, er respekt for intensjonen bak kravene.

Tillitsvalgtes rettigheter undergraves

Gang etter gang ser vi at myndighetene påpeker lovbrudd fordi bedriften ikke har et tilfredsstillende kvalitetsnivå innenfor et eller annet område, selv om systemene som skal sikre kvaliteten tilsynelatende er tilstede.

– Nå ser vi at dette skjer i Total E&P også, sier Bøe.

I forbindelse med en varslet nedbemanningsprosess undergraver bedriften de tillitsvalgtes rettigheter ved både å ta initiativ til etablering av «talspersonsordning» for uorganiserte og ved at Hovedavtalens bestemmelser om samarbeid og ansattemedvirkning fullstendig neglisjeres. I tillegg er det åpenbart at prosesser som pågår gjennomføres på en måte som i realiteten er spill for galleriet, helt uten respekt og forståelse for lover, regler og avtaler.

Seks døde og 20 skadde

Det er vel kanskje dette som skremmer aller mest, mener forbundssekretæren.

– Lover, regler og avtaler er til for å ivareta samfunnets, eiernes og de ansattes behov for velferd, utvikling og sikkerhet. Når dette ikke respekteres, vil det måtte gå ut over noe. Sikkerheten er særlig utsatt, sett i lys av påleggene fra Petroleumstilsynet etter tilsyn på Martin Linge-plattformen ved Samsung verftet i Sør-Korea. Vi er naturligvis klare over at det ennå ikke foreligger noe resultat av en pågående granskning, men det er svært alvorlig at seks er døde og 20 er skadde i arbeidet på plattformen for Total E&P, sier Bøe.