Etterlengtet feltutbygging i Norskehavet

Inger Hoff
Inger Hoff

mandag 3. oktober 2016

Utbyggingen av Dvalin-feltet vil gi kjærkommen aktivitet for en hardt presset Kristiansund region, sier spesialrådgiver Inger Hoff i Industri Energi.

Det tyske oljeselskapet DEA overleverte mandag utbyggingssøknaden (PUD) for Dvalin-feltet, tidligere kjent som Zidane, til olje- og energiminister Tord Lien.

-Det er svært gledelig at DEA har levert PUD for Dvalin- feltet, sier spesialrådgiver Inger Hoff.

Hun understreker at utbyggingen vil gi kjærkommen aktivitet for en hardt presset Kristiansundregion. Både Vestbase, Nyhamna, samt hele den norske leverandørindustrien vil få økt aktivitet.

Dvalin-feltet i Norskehavet skal bygges ut for cirka 10 milliarder kroner. Feltet skal være klar for produksjon i 2020. Gassen og kondensatet skal sendes via Heidrun-feltet og videre til Nyhamna gjennom Polarled.

-Utbyggingen øker levetiden for Heidrun-feltet, samtidig som en utnytter ledig kapasitet gassinfrastruktur i Polarled og på Nyhamna, sier Hoff.

Største nye utbygging i år

Dvalin er det største nye utbyggingsprosjektet på norsk sokkel i år. I følge Olje- og energidepartementet vil utbyggingen gi etterlengtet arbeid for leverandørindustrien beregnet til over 6000 årsverk i utbyggingsfasen, der over halvparten er hos hovedleverandørene.

-Utbyggingen av Dvalin er svært viktig for norsk leverandørindustri, som er inne i en tung periode som følge av den lave oljeprisen, sier Hoff som forventer at prosjektet vil skape ringvirkninger for hele industrien.

Berømmer partnerskapet

Dvalin er DEAs første feltutviklingsprosjekt i Norge. Feltet inneholder rundt 18,2 milliarder standard kubikkmeter gass og 0,4 millioner standard kubikkmeter kondensat, som vil bli produsert fra to reservoarer.

Dvalin bygges ut som et såkalt subseafelt, med fire brønner, knyttet opp mot Heidrun-plattformen 15 kilometer unna via en ny rørledning. Produksjonsstart er planlagt i 2020.

DEA eier 40 prosent og er operatør. Edison, OMV og Maersk Oil eier 20 prosent hver. Petoro har imidlertid inngått en avtale om å overta OMVs andel.

Hoff berømmer DEA og lisenspartnerne for i en krevende tid å ha funnet en løsning som muliggjør planene for en utbygging.