Enorm entusiasme rundt Vestlandskampanjen

mandag 16. november 2015

-Vi møter enorm entusiasme og imøtekommenhet ute blant folk på arbeidsplassene, mens vi er på organisasjonsturneen Vestlandskampanjen, sier områdeleder Asle Reime i Industri Energi.

Stor interesse for gaveposer fra forbundet ved Statoil Sandsli. Foto: Atle Espen Helgesen
Stor interesse for gaveposer fra forbundet ved Statoil Sandsli. Foto: Atle Espen Helgesen

I løpet av et par timer mandag var 400-500 personer innom Industri Energi sin stand ved Statoils kontor på Sandsli utenfor Bergen.

-Vi hadde på forhånd håpet på bra med besøk, men jeg hadde aldri forventet at så mye folk skulle komme innom oss, sier områdeleder Asle Reime og forbundssekretær Sten Ove Jensen.

De besøkende fikk med seg et nett med diverse små gaver fra forbundet og bli med på quiz, der man er med i trekningen av en dab-radio. I tillegg ble det mange samtaler med eksisterende og potensielt nye medlemmer.

Reime og Jensen forteller om enorm entusiasme blant folk når de ser at forbundet er på bedriftsbesøk.

-Folk er svært positive til oss og kampanjen vår når vi er til stede med stand og forteller om forbundet og målet om vertikal organisering, sier Reime og Jensen.

Synlig forbund

Torbjørn Wentzel i samtale med Statoil-ansatt på Sandsli. Foto: Atle Espen Helgesen
Torbjørn Wentzel i samtale med Statoil-ansatt på Sandsli. Foto: Atle Espen Helgesen

Med på standen på Sandsli var også flere lokale tillitsvalgte, som Bente Flo fra Coor Service Management, leder i sokkelforeningen Per Steinar Stamnes, klubbsekretær Lene Hauge og Torbjørn Wentzel som er leder i Bergen-foreningen i Statoil.

Torbjørn Wentzel sier at Vestlandskampanjen er viktig for å synliggjøre forbundet og ny rekruttering.

-Det er viktig at forbundet er synlig på arbeidsplassen. Siden vi i Statoil allerede har kjørt en egen kampanje de siste par ukene, oppnår vi en gjenkjennelseseffekt når vi nå samkjører en kampanje med forbundet sentralt.

Han legger ikke skjul på at folk i Statoil er opptatt av nedbemanningene som pågår i selskapet og at mange flere er interessert i fagforeningsmedlemskap i krevende tider.

-Industri Energi er det største og viktigste forbundet i Statoil. Vi organiserer vertikalt, fra fagarbeidere, til økonomer, ingeniører og høyt opp i administrasjonen. Vi er med i alle viktige beslutninger som tas i selskapet og vi har lokal tilstedeværelse. Det gjør oss til et attraktivt forbund.

Torbjørn Wentzel fikk nye medlemmer som følge av kampanjen på Sandsli.

-Faktisk ble den aller første personen som besøkte standen vår i dag medlem. Det viser effekten av å være synlig og tilstede, sier han.

Vil organisere alle

Områdeleder Asle Reime slår fast at Vestlandskampanjen ikke bare handler om å få nye medlemmer. Vel så viktig er det å så få oppmerksomhet om mulighetene som finnes for å organisere såkalt vertikalt. Det vil si at man kan organisere både fagfolk og funksjonærer i en bedrift, i en og samme fagforening.

-Gjennom denne kampanjen sår vi en spire mot noe helt nytt i fastlandsindustrien, nemlig tanken om en bedrift, en fagforening. Vi bruker mye tid på å vise de tillitsvalgte at det er fornuftig og framtidsrettet at alle de ansatte i en bedrift står sammen, i samme fagforening. Så langt har det vært en suksess, sier Reime.

Han forteller at tillitsvalgte som tidligere har vært skeptiske, nå ser muligheter for å innlede samarbeid med andre forbund med mål om sammenslåing og dermed sikre at funksjonærer og fagfolk står sammen i samme forbund.

Reime forteller også at direktøren på Tizir Tyssedal ble spurt om han hadde noe imot dette, og fikk som svar «overhode ikke», fordi Industri Energi er et av få forbund som taler for industriens politikk.

Møter tusenvis av medlemmer

Cecilie Hope på Forum Hordaland-møtet i Bergen. Foto: Atle Espen Helgesen
Cecilie Hope på Forum Hordaland-møtet i Bergen. Foto: Atle Espen Helgesen

Vestlandskampanjen pågår 9-20. november fra Karmøy i sør til Årdal i nord. Industri Energi skal besøke et trettitalls bedrifter og møte tusenvis av medlemmer og potensiell medlemmer.

-Men vi rekker ikke å besøke alle. Derfor arrangerte vi også en samling i regi av Forum Hordaland i Bergen mandag, sier Reime.

På forummøtet fikk alle medlemmer i Hordaland som ønsket en orientering om kampanjen, samt møte valgte og ansatte i forbundet.

Leder av Forum Hordaland, Cecilie Hope, understreker at sånne organisasjonskampanjer gir ny giv i forhold til verving og serving.

-Ved å være synlig på arbeidsplassene blir forbundet lagt merke til og snakket om blant de ansatte. Da blir det samtidig enklere å verve enda flere senere, sier hun.

Cecilie Hope forteller at Forum Hordaland er et samlingspunkt for alle Industri Energi-medlemmer som bor i Hordaland.

–På møtene får medlemmer oppdatert informasjon og en mulighet til å bygge nettverk på tvers av bedrifter og bransjer. Målet er å få enda flere til å ta på seg tillitsverv, sier hun.

De neste dagene går Vestlandskampanjen videre nordover mot blant annet Mongstad, Kollnes, Sture, Ågotnes, Høyanger og Årdal.