Krever at Hydro-salget av valseverkene stoppes

Hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen er dypt uenig i beslutningen om å selge valseverkene. Arkivfoto.
Hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen er dypt uenig i beslutningen om å selge valseverkene. Arkivfoto.

fredag 5. mars 2021

Hydro har den siste tiden vurdert om de helt eller delvis skal selge valseverkene sine, inkludert to norske verk. I dag morges ble det gjort kjent at selskapet har inngått en avtale om salg av valseverkene. De tillitsvalgte reagerer sterkt.

– Vi er dypt uenige i denne beslutningen, den tar selskapet vårt i feil retning, sier hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen, som også er ansattrepresentant i styret.

Martinsen forteller at svak lønnsomhet er flertallets hovedargument for salget, de ansatte er på ingen måte enige i den beskrivelsen.

– De norske valseverkene har tjent gode penger i en årrekke, fordi de har vært blodtrimmet, sier han.

– Dette er fordi de ansatte har bidratt sterkt til lønnsomheten gjennom effektivisering og kostnadsreduksjoner, forklarer han.

Vil ha politikerne på banen for å stoppe salg

Forbundsleder Frode Alfheim vil ha politikerne på banen for å stoppe salget. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen.
Forbundsleder Frode Alfheim vil ha politikerne på banen for å stoppe salget. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener Hydro-styret nå selger unna høyteknologiske grønne arbeidsplasser som ville vært strategisk viktig for selskapet å beholde.

– Hydro har det siste tiåret jobbet for å bli et helintegrert selskap med eierskap langs hele verdikjeden, den retningen har vi støttet helhjertet opp om og vi er skuffet over at Hydro nå går motsatt vei, sier han.

– Valseverkene er av de grønneste arbeidsplassene i Hydro. De spiller en viktig rolle i resirkuleringen av aluminium og er en avgjørende byggestein i miljøprofilen til selskapet. Å selge disse er å gi bort et viktig konkurransefortrinn, sier han.

Salget må godkjennes av konkurransemyndigheter før det kan gjennomføres, i mellomtiden vil Alfheim ha næringsministeren på banen.

– Nå må næringsministeren komme på banen. Vi krever at politikerne griper inn og stopper salget, for å ivareta lønnsomme norske grønne framtidsretta arbeidsplasser, sier Alfheim.

Allerede i gang med arbeidet for å ivareta de ansattes arbeidsvilkår

Beslutningen berører 650 ansatte på Karmøy og Holmestrand. Blant disse er det nå mange som er nervøse for hvordan fremtiden vil se ut med nye eiere. Martinsen og Alfheim forteller at de allerede er i gang med arbeidet for å sikre de ansatte en så god overgang som mulig.

– Vi stiller tydelige krav og skal jobbe for at ingen ansatte skal tape på dette når salget eventuelt gjennomføres, verken i form av pensjon, lønn, eller andre vilkår, sier de to.