Det lønner seg å være fagorganisert

onsdag 9. september 2015

Det er viktigere enn noen gang å være fagorganisert. I en rekke saker den siste tiden har Industri Energi sine advokater klart å få omgjort mange oppsigelser. Det er også viktig å være oppmerksom på at en ikke uten videre kan redusere lønna til ansatte på grunn av økonomiske forhold i bedriften.

Våre tillitsvalgte, forhandlere og advokater kan kjørereglene i arbeidslivet. Som medlem av Industri Energi har du tilgang på eksperter som kan hjelpe deg. Som fagorganisert er du tryggere enn uorganiserte.

Oljebransjen er inne i en krevende tid, og mange ansatte i næringen opplever å bli permittert eller nedbemannet. Noen bedrifter ønsker også å kutte lønna til ansatte. Industri Energi-advokatene Eyvind Mossige, Alexander Lindboe og Karianne Rettedal har i den senere tid vært involvert i over 40 forlik i arbeidsrettstvister på vegne av våre medlemmer.

Dette er stillingsvernssaker som dreier seg om:

•Ugyldig oppsigelse. •Ansatte som krever fast ansettelse etter innleie. •Ansatte som motsetter seg virksomhetsoverdragelse – Les mer om dine rettigheter ved virksomhetsoverdragelse.

Du skal ikke godta lønnskutt uten videre

Som advokat (H) Eyvind Mossige, juridisk leder i Industri Energi understreket til Stavanger Aftenblad nylig, er det mange arbeidsgivere der ute som prøver seg. Arbeidsgivere kan for eksempel ikke redusere lønn som er fremforhandlet i tarifforhandlinger, uten at den lokale klubben er med på det.

Mossige mener bedriften heller bør innføre andre tiltak, heller enn kutt i lønna til de ansatte:

Endringsoppsigelse 1: Arbeidsgiver kan tilby ansatte en annen stilling på et lavere lønnsnivå og dermed kutte lønnsutgiftene i bedriften. Men da må også arbeidsoppgavene endres i tråd med lavere lønn; det betyr enklere oppgaver som krever lavere kompetanse.

Endringsoppsigelse 2: Oppsigelse fra deler av stillingen. Arbeidsgiver kan eksempelvis si opp en ansatt i 20 prosent av stillingen. Slik reduserer bedriften lønnskostnader men beholder kompetansen. Den ansatte fortsetter med samme arbeidsoppgaver og jobber 80 prosent, for eksempel fire dager i uka. Og kan da søke dagpenger for resten

5 ting du bør vite hvis du blir sagt opp

Kjenner du noen, eller er du selv berørt av en nedbemanning? Da er det viktig å kjenne til sine rettigheter. Det er for eksempel mange som ikke vet at man gjennom lovverket har rett til å stå i stillingen når en arbeidstaker går til sak for å beholde stillingen sin.

1. Du skal bli kalt inn til drøftelser før beslutning om oppsigelse blir gjort 2. Sosiale årsaker kan være en grunn til at bedriften må beholde deg 3. Oppsigelsen skal være skriftlig 4. Ta kontakt med fagforeningen din for å få vurdert oppsigelsen! 5. Du har rett til å stå i stillingen din, selv om du har blitt sagt opp, hvis saken bringes inn for retten.

Arbeidstakere må kjenne sine rettigheter for å kunne ta dem i bruk. Kontakt din lokale tillitsvalgt dersom du lurer på hva slags rettigheter du har i arbeidslivet. Er du ikke medlem, da kan du bli det her.