«Den femte dykkeren» gir leseren gåsehud

Hongne Hongset har truffet planken med “Den femte dykkeren”.
Hongne Hongset har truffet planken med “Den femte dykkeren”.

torsdag 17. september 2015

Hogne Hongsets fjerde spenningsroman, «Den femte dykkeren», får hårene til reise seg på kroppen. Når man først begynner å lese, er det umulig å legge boken fra seg.

Det mangler ikke på fargerike personligheter i dramaet som etter hvert utspiller seg. Den spektakulære skotske nonnen Jo spiller en stadig mer fremtredende rolle. I tospann med Arve Meyer, utgjør de et formidabel team som har bestemt seg for at rettferdigheten skal skje. Koste hva det koste vil, og de nøler ikke med å ta i bruk de virkemidlene de har til rådighet. Det skal vise seg å være, forsiktig sagt, noe uvanlig for en nonne. Når det er sagt, har Hongset klart å fremstille henne som en troverdig person.

Den største skurken av dem alle heter Colin Mc Gregor og befinner seg i Aberdeen. Han går bokstavelig talt over lik for at hans dykkerfirma skal få jobber, og dykkerne blir presset til det ytterste for å utføre oppdrag under ekstremt farefulle forhold. Med fatale konsekvenser.

Det starter med at veterandykkeren Brian Wilcox forlanger å få førstesiden i VG. Bakteppe er at norsk høyesterett 8.oktober 2009 frikjenner Staten for ansvar for skader dykkerne ble påført i Nordsjøen. Vi skal ikke røpe mer, men politiet i Oslo får etter hvert flere dødsfall å etterforske. Det viser seg at kommersielle interesser har tung innflytelse langt inn i det norske statsapparatet. Det er svin på skogen både i Arbeidsdepartementet og Oljedirektoratet.

 

Årgangsvin

Boken kan også sees på som et kraftig forsvarsskrift for dykkerne. Hongset ble beskrevet i avisen Gudrandsdølen Dagningen som oljearbeidernes Jon Michelet. Hongset er som årgangsvin. Han skriver bedre og bedre med årene, og er på topp i dag, 75 år gammel. Boken er en bauta over Nordsjø-dykkerne

Hogne Hongset debuterte som 70-åring med triologien Traktaten, hvor «Varsleren», «Skyggen», og «Hevneren» kom i nevnte rekkefølge.

Han har tjue år bak seg i oljebransjen, blant annet ti år som en av informasjonssjefene i Statoil. Fra 2003 arbeidet han i mer enn et tiår med næringspolitikk som spesialrådgiver i fagforbundet Industri Energi.

«Den femte dykkeren» er gitt ut på hobi forlag, og kan kjøpes i alle landets bokhandlere.

Anmeldt av Trond Elstad