Debatterte Lofoten og Vesterålen på Arendalsuka

Frode Alfheim deltok på debatt om oljeindustrien på Arendalsuka. Foto: AEH
Frode Alfheim deltok på debatt om oljeindustrien på Arendalsuka. Foto: AEH

fredag 19. august 2016

Industri Energi arrangerte sammen med LO og Fellesforbundet politisk debatt om oljeindustrien på Arendalsuka torsdag. –Politikerne må igangsette konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen neste år, ellers får vi et alvorlig oljeproduksjonsfall om ti år, sa nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

Over 30.000 arbeidsplasser har forsvunnet fra oljeindustrien de siste to-tre årene. Det var bakteppet for den politiske debatten som LO, Industri Energi og Fellesforbundet arrangerte på Arendalsuka torsdag kveld.

–Oljenæringen er i en krevende situasjon, men det er ikke en solnedgangsindustri, sa nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, og viste til at olje og gass vil være etterspurt i mange tiår framover og at Norge er den reneste produsenten i verden.

Alfheim sa at politikerne fikk en øyevekker i 2016 om hvor avhengig nasjonen er av verdiskapningen og skatteinntektene som kommer fra olje- og gassindustrien.

– Da måtte regjeringen for første gang ta fra oljefondet for å dekke de offentlige utgiftene. Politikerne må ikke glemme at beslutningene de tar nå, eller lar være å ta, kan få alvorlige konsekvenser for velferdsstaten på sikt.

Vil ramme velferdsordninger

Frode Alfheim slo fast at oljebransjen stadig må utforske nye områder og at det haster med å få satt i gang konsekvensutredning av petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen.

-Hvis ikke noe gjøres, vil oljeproduksjonen stupe fra midten av 2020-tallet. Uten like store inntekter fra denne næringen vil det gå hardt utover velferdsordningene.

-Beslutningen om å igangsette konsekvensutredning må tas rett etter Stortingsvalget neste år, fordi det tar minst ti år fra et område åpnes til vil får satt i gang leteboring, bygd ut felt og begynt å produsere, sa Alfheim.

Han påpekte at Industri Energi også har krevd at ledige rigger må brukes til plugging av nedstengte brønner. Og han viste han til anbefalingene i Konkrafts klimaveikart som ble lagt fram i Arendal på onsdag. –Disse tiltakene kan generere nye arbeidsplasser i petroleumsindustrien, sa han.

Unik kompetanse

Forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum fulgte opp og sa: «Vi kan ikke være best i alt, men skal vi være best i noe så må det være innen olje og gass, fordi vi har en unik kompetanse i alle ledd av denne næringen».

Han viste til at oljebransjen er syklisk og at aktiviteten vil ta seg opp igjen. –Nettopp derfor er det viktig at LO klarte å presse regjeringen til å endre permitteringsregelverket, slik at man kan stå permittert i et helt år, istedenfor 30 uker.

Meningsløst å bygge ned

Nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, sa i debatten at det er meningsløst å bygge ned oljeindustrien i Norge, som er verdens reneste. Og han gjentok at myndighetene snarest må sette i gang konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

Stortingspolitikerne Kjell Ingolf Ropstad (Krf), Else-May Botten (Ap) og Tina Bru (H) deltok i debatten.

Bru sa at Høyre trolig vil gå til valg på konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen, men slo samtidig fast at ikke alle som har mistet jobben vil komme tilbake til oljeindustrien. – Vi må starte omstillingen for å få flere bein å stå på sa hun.

Ropstad fra Krf ville ikke sette noe ultimatum om Lofoten og Vesterålen, men sa at det ville bli et forhandlingsspørsmål etter Stortingsvalget.

Botten fra Arbeiderpartiet sa at myndighetene må legge til rette for oljeindustrien, slik at den kan skape verdier og arbeidsplasser i lang tid framover. Og sa at politikerne «må være mer offensive i forhold til hvilken industripolitikk vi skal ha i dette landet».