Ble outsourcet per sms – i dag starter rettssaken mot Statoil

Advokat Karianne Rettedal fra Industri Energi fører saken sammen med Merete Akerø fra LO.
Advokat Karianne Rettedal fra Industri Energi fører saken sammen med Merete Akerø fra LO.

mandag 15. juni 2015

Mens den kreftsyke kvinnen var innlagt på sykehus, fikk hun en sms fra Statoil-sjefen med beskjed om at hun skulle outsources. I dag starter rettssaken, hvor kvinnen krever jobben tilbake, i Stavanger tingrett.

«Vi har i dag fått nyheten om at selskapet har besluttet å outsource hr tjenester og i det hr accounting og vår avd oppgaver. Det blir virksomhetsoverdragelse som betyr at ansatte overføres til leverandør. Ring meg når du er i form og ønsker å prate. Hilsen ….»

Slik lød sms-en som tikket inn på den unge kvinnens mobil klokken 16.35 9. april 2014. Ifølge Stavanger Aftenblad befant hun seg da på Stavanger universitetssykehus og var sterkt preget av morfin og smerter etter å ha fått rekonstruert nytt bryst etter å ha måttet fjerne det opprinnelige på grunn av kreft.

Statoil ville overføre kvinnen til HR-selskapet Zalaris, men med støtte fra Industri Energi saksøkte kvinnen Statoil for å få tilbake jobben. Stavanger tingrett har satt av fem dager til behandling av saken, som starter i dag. Det er advokatene Merete Akerø fra LO og Karianne Rettedal fra Industri Energi som fører saken.

 

Ingen virksomhetsoverdragelse

– Forbundet anfører som saksøkeren at det ikke foreligger noen virksomhetsoverdragelse idet det ikke er overført en selvstendig enhet som har bevart sin identitet, sier Rettedal.

– Statoil har etter vårt syn overført fragmenter i enkelte ansattes arbeidsoppgaver til Zalaris, mens deler av arbeidsoppgavene fortsatt utføres i Statoil. Det er ingen hele avdelinger eller alle ansatte i en avdeling som er overført til Zalaris. Det er ingen støtte i rettspraksis for at enkelte arbeidsoppgaver kan utgjøre en selvstendig økonomisk enhet. Av cirka 450 ansatte i HR er 67 overført til to ulike leverandører, sier Rettedal videre.

Derfor mener Industri Energi at medlemmets stillingsvern skal ligge i Statoil og at ansettelsesforholdet skal videreføres.

Ikke tatt hensyn til helsesituasjon

Skulle retten komme fram til at det er en virksomhetsoverdragelse, mener Industri Energi at kvinnen kan påberope seg valgrett.

– Vårt medlem er under behandling for livstruende kreft og har særskilte medisinske behov. Zalaris har blant annet ikke bedriftshelsetjeneste og er ikke en IA-bedrift som Statoil. Det er formelle og forpliktende institusjoner som har stor betydning for vårt medlem i tilknytning til oppfølging og tilrettelegging, sier Rettedal.

Overføringen innebærer i tillegg en reduksjon av forsikrings- og pensjonsytelser, som har stor økonomisk betydning sett i lys av kvinnens helsesituasjon. Statoil har ikke vurdert hennes helsesituasjon, og har avvist at hun har en valgrett. Statoil har heller ikke ønsket å se hennes medisinske dokumentasjon før overføringen.

Kan bli satt ut til lavkostland

– Videre var Statoil ved kontraktsinngåelsen innforstått med at Zalaris for å ha fortjeneste skal utsette arbeidsoppgavene til lavkostland (India). De tidligere Statoil-ansattes arbeidsforhold er således ikke trygge i Zalaris og vil ikke bestå, sier Rettedal. Ifølge advokaten har Statoil fortsatt svært mange innleide i HR-funksjoner i selskapet og ledige stillinger utlyst internt som kvinnen har kompetanse til å fylle. De ledige stillingene har store likhetstrekk med stillingene som har blitt outsourcet.

Sterk kritikk for saksbehandlingen

De tillitsvalgte i Statoil har ikke vært informert om at Statoil mente det var en virksomhetsoverdragelse før beslutningen om overføring av ansettelsesforholdene var tatt. Arbeidstilsynet har også ilagt pålegg for manglende involvering av de tillitsvalgte i omstillingsprosessene.

– Det reises således også sterk kritikk for saksbehandlingen, sier advokat Rettedal.