Beredskapskonferansen fokuserer på nordområdene

Ketil Karlsen
Ketil Karlsen

tirsdag 11. april 2017

Beredskapsutfordringer i Barentshavet og økt samarbeid med Russland blir temaer under årets Beredskapskonferanse 31.mai-1.juni. Ketil Karlsen, Industri Energis representant i programkomiteen, oppfordrer verneombud og tillitsvalgte til å delta på konferansen.

Petroleumsindustrien opererer stadig lengre mot nord og til sommeren skal den i gang med en omfattende letekampanje i Barentshavet, tett mot grensen til Russland.

Ifølge HMS-veteran og leder av forbundets Europa-kontor, Ketil Karlsen, er store avstander den største beredskapsmessige utfordringen i nordområdene.

–Oljeindustrien vil trolig takle været og mørketid om vinteren greit, men de svære avstandene i Barentshavet vil by på store utfordringer, særlig i forbindelse med eventuell medisinsk evakuering og redning, sier Karlsen.

Han viser til at det vil ta hele to timer å fly til leteområdene lengst mot nord. Områder der det omtrent ikke finnes annen infrastruktur.

– To timer er i grunnen bare en praktisk grense for hvor langt eller hvor lenge man kan fly med dagens utstyr. Det går an å strekke dette noe, men ikke så mye med dagens utstyr. Derfor må vi finne andre løsninger slik at vi kan operere i større deler av vårt område i Barentshavet, sier han.

Oljeindustrien går mot nord

Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, skal holde et innlegg på Beredskapskonferansen om helse, miljø og sikkerhetsutfordringer i nordområdene, sett fra fagbevegelsens side. Og han skal delta i paneldebatt med representanter fra Norsk olje og gass og Petroleumstilsynet.

Ifølge Ketil Karlsen vil stadig mer av utviklingen i petroleumsindustrien skje i nordområdene, spesielt i Barentshavet.

– Derfor er det viktig at vernetjenesten på flyteriggområdet, samt klubbene med medlemmer offshore og på basene deltar på årets Beredskapskonferanse. Der kan man få oppdatert kunnskap om planene som foreligger og bli med i diskusjonene om beredskap i nord, sier Karlsen.

Han mener det også er nødvendig å diskutere samarbeid om beredskap og redning med russerne. Og han opplyser at årets konferanse vil se nærmere på hvilke muligheter man har for å videreutvikle dette samarbeidet.

Nasjonal møteplass

Beredskapskonferansen er en arena for nasjonal og internasjonal erfaringsutveksling og samarbeid om beredskap på land og sokkel. Konferansen arrangeres for åttende gang.

I år holdes konferansen på Scandic Havet i Bodø 30. mai-1.juni.

– Fjorårets konferanse ble avlyst på grunn av streik i hotellsektoren. Årets konferanse bygger på den opprinnelige planen for fjoråret, men er tilpasset med dagsaktuelle tema, forklarer Karlsen.

Beredskapskonferansen arrangeres av Industri Energi, Norsk olje og gass, OFFB, Petroleumstilsynet, Conventor og Nofo.

Klikk her for program og påmelding.