De ansatte kjøpte opp bedriften sin i Fredrikstad- 16 år etter eksporterer de i øst og vest

Georg Sørensen og Lene M. Paulsen er tillitsvalgte for Industri Energi i NTP.
Georg Sørensen og Lene M. Paulsen er tillitsvalgte for Industri Energi i NTP.

onsdag 30. mars 2016

De ansatte på porselensbedriften NTP i Fredrikstad kjøpte sin egen bedrift da tidligere eier la den ned i år 2000. I dag eksporterer de til land som Kina, India, USA, Sør-Korea og Australia.

– Det går så det suser, og vi har nesten ikke korttidssykemeldinger. For oss var dette den beste løsningen, forteller hovedtillitsvalgt Georg Sørensen for Industri Energi i NTP.

Han har jobbet på fabrikken siden 1978 og har vært organisert i Industri Energi via Porselensarbeidernes forening like lenge. Bedriften sysselsetter 25 stykker, inkludert 19 «på gulvet». Det er toppledelsen som sitter på brorparten av aksjene, men fagforeningen eier hele 8,9 prosent.

Ensto solgte porselensproduksjonen i Norden

I 2000 forsøkte det finske selskapet Ensto å selge porselensproduksjonen sin og dermed også fabrikken i Fredrikstad.

– Fagforeningen jobbet hardt opp mot politikerne, og det var avgjørende at vi fikk sentrale politikere på Stortinget engasjert i våre arbeidsplasser. Til slutt fikk vi kjøpe opp bedriften, forteller tillitsvalgte Lene M. Paulsen, som startet i bedriften i 1965.

Administrerende direktør fikk kjøpe bedriften og solgte deretter aksjer videre til de ansatte. Bedriften ble kjøpt for én million kroner, og bedriften overtok da også gjeld på omlag elleve millioner. Dette var mulig fordi bedriften fikk drahjelp fra SND, som var forløperne til Innovasjon Norge. SND bidro med å gi 12 millioner kroner i lån.

Kom seg gjennom finanskrisen

NTP hadde det som mange andre bedrifter vanskelig under finanskrisen, men går i dag godt. I fjor omsatte 54 millioner korner, mens de hadde et budsjett på 46 millioner kroner.

– Vi har på langt nær så mange ansatte som da jeg startet i bedriften. Men det siste året har vi faktisk ansatt tre nye, og vi har faktisk også tatt inn en lærling. Vi har en flott arbeidsplass, forteller Georg.

Porselensbedriften produserer i hovedsak isolatorer av porselen. Bedriften fyller 100 år i september, og den lokale fagforeningen blir 100 år i januar 2018. Omstilling har vært utrolig viktig. Bedriften produserer i dag omtrent 5 prosent av artiklene de hadde midt på 90-tallet. Resten er nyvinninger.