Advarer mot studieavgifter

Anthony Curley
Anthony Curley

lørdag 19. september 2015

I Storbritannia utdanner ungdom seg til fattigdom på grunn av en skyhøy studieavgift. Nå har kommisjoner både i Norge og Danmark foreslått det samme. På Industri Energis studentkonferanse blir fagforeningene anbefalt å stå sammen mot en blå vind som feier over høyere utdanning.

Anthony Curley fra den britiske fagforeningen Unite fortalte hva skolepenger har gjort med utdanningen i Storbritannia. Siden den ble innført i 1998 har avgiften for å studere på universiteter økt til 9000 pund per år. Han forteller at studenter sitter igjen med et en gjeld på i gjennomsnitt en halv million norske kroner, kun for studieavgifter. I tillegg kommer andre kostnader.

– Arbeidsmarkedet er preget av dårlige lønninger og mange studenter blir utdannet med lån de ikke greier å betale. Vi blir den første generasjonen som får det verre enn våre egne foreldre, sier han.

Først er det overkommelig

– Vi må få en politisk, folkelig og industribasert bevegelse som går i mot dette, legger han til og legger mye lit til nyvalgt leder i Labour, Jeremy Corbyn, som har mobilisert tusenvis av unge personer.

Han advarer mot å akseptere innføring av studieavgifter i Norge, selv om det i begynnelsen er snakk om et lavt beløp.

– Det var bare 1000 pund i 1998, det var et beløp alle kunne akseptere og dessuten gikk det bra i økonomien. Deretter økte det. Man må kjempe mot studieavgifter så mye man kan, sier han.

Også foreslått i Norge

Deltakere på Studentkonferansen.
Deltakere på Studentkonferansen.

Selv om retten til gratis utdanning står ganske sterkt i Norge, har Produktivitetskommisjonen foreslått å innføre skolepenger også her. Kommisjonen ble nedsatt for blant annet å fingranske høyere utdanning for å få en utdanning som samsvarer mer med arbeidsgivernes behov.

– Det er hårreisende at de foreslår dette. Men jeg både tror og håper at dette ikke blir innført. Det går i mot den norske likhetstradisjonen med tanke på gratis utdanning, sier Arvid Ellingsen fra Samfunnspolitisk avdeling i LO.

Ulikt stipend

Produktivitetskommisjonen henter mye erfaring fra en lignende kommisjon i Danmark, som også foreslår å innføre studieavgifter. Blant tiltakene for å effektivisere utdanningene er sammenslåing av utdanningsinstitusjoner, kutte i lite effektive studielinjer, samt et forslag om å gi høyere stipend til de som tar utdanninger samfunnet har mye bruk for.

– Det er mange ting kommisjonen foreslår som er oppsiktsvekkende. Det sitter mange konservative økonomer i utvalget. De ser på utdanning som et individuelt gode som staten ikke skal finansiere, sier Ellingsen.