190 mister jobber i Maersk Drilling Norge

Maersk Guardian. Foto: Maersk Drilling
Maersk Guardian. Foto: Maersk Drilling

tirsdag 23. juni 2015

Mellom 180 og 190 personer vurderes oppsagt i Maersk Drilling Norge. To rigger går av kontrakt og en tredje har fått kontrakten endret. – Dette er bare trist, sier leder i Maersk Ansattes Forening, Frode Larsen.

Noen begynte i jobben så sent som i vår

Frode Larsen, leder i Maersk Ansattes Forening

Etter mange måneders usikkerhet fikk de ansatte i Maersk Drilling Norge mandag beskjeden de har fryktet mest. Mangel på nye kontrakter fører til at mellom 180 og 190 personer må gå.

– Det er svært beklagelig at noen mister jobben, men slik situasjonen nå er kan det nok dessverre ikke unngås, skriver Maersk Ansattes Forening på sine nettsider.

Mærsk Giant går av kontrakt i september, og måneden etter går Mærsk Guardian går av kontrakt. I tillegg går Mærsk Gallant over på ny kontrakt i september og den nye kunden ønsker ikke å betale for nåværende bemanning.

Følger ansiennitetsprinsippet

Leder i Maersk Ansattes Forening, Frode Larsen, sier at de ansatte har levd med en voldsom usikkerhet i hele år. Kontraktssituasjonen har vært kjent, men man har i det lengste hatt håp om at det ville komme en løsning.

Slik gikk det ikke.

Nedbemanningen vil i hovedsak følge ansiennitetsprinsippet. Maersk Drilling har ansatt veldig mange de siste to årene, og mange er derfor fortvilet og vil vite hvordan de ligger an. Det har Larsen stor forståelse for. Det er imidlertid selskapets HR-avdeling som kan svare på denne typen spørsmål.

Gjeninntakelsesrett i to år

– Noen begynte i jobben så sent som i vår, og oppfyller dermed ikke kravene i arbeidsmiljøloven som gjelder for gjeninntakelsesrett. Loven sier at man må ha vært ansatt i tolv måneder i løpet av de siste 24 månedene for å ha fortrinnsrett hvis det lyses ut nye stillinger, sier han.

I utgangspunktet har de som har vært ansatt i mer enn tolv måneder de siste 24 månedene fortrinnsrett hvis det lyses ut nye stillinger innen ett år. Maersk Ansattes Forening har imidlertid fått utvidet gjeninntakelsesretten til to år gjennom lokale forhandlinger.

– Vi får inn en ny rigg neste høst, så det vil bli nye muligheter, sier Larsen.

Han legger til at MAF vil være tilgjengelig for alle medlemmer på alle individuelle drøftelser, de såkalte § 15.1-møtene. På grunn av oppsigelsene vil mange måtte endre stilling og flyttes på. Dette jobber bedriften med nå.