122 millioner fra Enova til Tyssedal

Tizir Tyssedal. Foto: Tizir/Enova
Tizir Tyssedal. Foto: Tizir/Enova

tirsdag 3. mars 2015

Enova investerer 122 millioner kroner til innføring av ny miljøteknologi på Tizir i Tyssedal.

Vi har ventet i spenning. Det har tatt tid, men desto bedre er det at vi endelig har fått et positivt vedtak, sier tillitsvalgt i Industri Energi i Tizir i Tyssedal, Ørjan Andersson.

Han håper at dette er begynnelsen på noe stort for Tizir.

-Vi har stor tro på dette prosjektet som er forankret lokalt, og det har vært arbeidet beinhardt av våre ansatte med utviklingen av teknologien, sier han.

Klimavennlig

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er begeistret.

– Det er av stor betydning for norsk industri at Enova er med på laget og går inn med midler som bidrar til å gjøre bedriftenes produksjon mer energieffektiv og mer klimavennlig, sier han til Norsk Industri sine hjemmesider.

Stein Lier-Hansen peker på at de investeringene som nå gjøres ved bedriften gir en energibesparelse på 22 GWh, samtidig som utslippene fra verket reduseres med 23.000 tonn CO2 i året, tilsvarende utslippet fra 15.000 personbiler i ett år.

– Dette er tall som teller, for bedriften, for Norge og på sikt for verdens klimautslipp. For vi må jo legge til grunn at flere land og virksomheter etter hvert vil ta i bruk denne teknologien, sier Lier-Hansen.

Fornøyd

– Vi er svært fornøyde med Enovas beslutning. Norge har nå en mulighet til å bidra til at fremtidens produksjon av titandioksid blir mer energieffektiv og klimavennlig. Dette gir grunnlag for taktskifte til en mye mer klimavennlig produksjon, og for ytterligere grønn teknologiutvikling og vekst i Tysseldal, sier administrerende direktør Harald Grande i TTI i en pressemelding.

Titandioksid er en viktig bestanddel i maling og i plast, og finnes også i produkter som solkrem og fiskepudding. Uten titandioksid ville disse blitt grå og ikke hvite. Med Tizirs prosjekt blir de også grønnere.