Samarbeider med offshorebransjen for å nå målene om utslippskutt på sokkelen

-Vi må både opprettholde høy produksjon og samtidig kutte utslippene på sokkelen, sier forbundsleder Frode Alfheim på Equinors arrangement på Arendalsuka.

Forbundsleder i IE&FLT, Frode Alfheim, viser i Arendal til at Norge har forpliktet seg til å følge Parisavtalen og at utslippene derfor må ned både i offshore- og landindustrien.

-Elektrifisering av industrien er helt nødvendig, men det trengs mye kraft for å nå målet og det haster. Vi må sammen finne ut hvordan vi skal få den energien som trengs. Får vi ikke det til, trues industri både på land og sokkel av nedleggelse, sier Alfheim.

Equinors konsernsjef Anders Opedal slår i Arendal fast at selskapet har en klar ambisjon om å nå målet om å halvere sine utslipp innen 2030.

-Vi har kommet langt, men ennå gjenstår det å finne en løsning om hvordan vi skal klare å nå den siste tredjedelen av målet, sier han.

Elektrifisering viktigste tiltak

Det viktigste tiltaket for å kutte utslipp på sokkelen er elektrifisering, som erstatning for gassdrevne turbiner på plattformene.

-Elektrifisering er det viktigste tiltaket, men hvor all denne kraften skal komme fra vet vi ikke ennå. Men det haster. Vi må ha kloke og lønnsomme løsninger, ikke dumme og dyre tiltak, sier Opedal.

I panelet på Equinors arrangement på Arendalsuka deltok (fv) Kikki Kleiven (Bjerkenessenteret), Frode Alfheim (IE&FLT) Kristin Kragseth (Petoro), Nikolai Astrup (Høyre) energiminister Terje Aasland (Ap) og Anders Opedal (Equinor). Foto: Atle Espen Helgesen

Frode Alfheim er tydelig på at Norge har ansvar for å opprettholde høyest mulig produksjon på sokkelen, for å kunne levere nok olje og gass til et Europa som skriker etter mer energi, etter bortfallet av russisk gass.

-Norsk gass bidrar til at tysk industri kan overleve. Det er uhyre viktig for et samlet norsk næringsliv. Samtidig finnes det ingen alternativer til å klare å nå målet om utslippskutt på sokkelen. Vi er derfor nødt til å øke den norske kraftproduksjonen og sørge for å elektrifisere plattformene, sier han.

Fantastisk eksempel i Finnmark

Alfheim viser som eksempel til LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest.

Vi var på Melkøya i vår og fikk se dette fantastiske anlegget på nært hold. Prosjektet Snøhvit Future, som innebærer elektrifisering av gassanlegget, vil redusere klimagassutslippene med 800.000 tonn hvert år. Samtidig leveres det energi fra anlegget i form av flytende gass som er 25 ganger høyere enn den strømmen anlegget skal drives med. Det vil ikke finnes et eneste LNG-anlegg i verden med lavere utslipp, sier Alfheim.

Energiminister Terje Aasland (Ap) er også opptatt av å finne løsninger for å få ned utslippene på sokkelen. Og han understreker at det i realiteten ikke er noen andre løsninger enn store havvindparker i kombinasjon med vannkraft på land.

-Når vi bygger ut havvind må vi bygge ut mer kraft enn det som trengs her og nå. Vi må tilrettelegge for at vi skal kunne bygge ut ny prosessindustri her i landet, samtidig som vi får ned utslippene, sier han.

Alfheim opplyser at partene, deriblant IE&FLT, oljeselskapene og myndighetene, er i gang med en prosess for å finne den beste løsningen.

– Vi jobber sammen om dette. Vi er nødt til å få på plass en god løsning både for sokkelen, industrien på land og norske forbrukere, sier Alfheim.