Varsler streik i Rowan

– Rowan må forstå at de må etterleve tariffavtalen og respektere forhandlingsretten, understreker Losvik.
– Rowan må forstå at de må etterleve tariffavtalen og respektere forhandlingsretten, understreker Losvik.

tirsdag 16. desember 2014

Industri Energi varsler mulig streik i Rowan. Bakgrunnen er at bedriften nekter å gjennomføre lokale forhandlinger med de ansatte på land, organisert i Industri Energi.

For bedrifter som er omfattet av landavtalen mellom Industri Energi og Norges Rederiforbund (NR), så skal alle klubber forhandle lokalt, før det kan signeres en ny tariffavtale sentralt av forbundet. Disse lokale forhandlingene har ledelsen i Rowan nå på andre året på rad nektet å gjennomføre for sine ansatte som er medlem av Industri Energi.

Lønnsdiktat

Det var et møte for å gjennomføre lokale forhandlinger i Rowan 27. november, men her ble de tillitsvalgte presentert hvor stor rammen var og hva medlemmene hadde fått, men ingen reelle forhandlinger.

Vi kan ikke akseptere lønnsdiktat i 2014.

Gro Losvik, forbundssekretær i Industri Energi

– I fjor protesterte vi også på at Rowan nektet å gjennomføre lokale forhandlinger i en tvisteprotokoll. Når det nå gjentar seg, så ser vi ingen annen utvei enn å varsle streik. Vi kan ikke akseptere lønnsdiktat i 2014, hvor vi har en soleklar forhandlingsrett, sier Gro Losvik, forbundssekretær i Industri Energi og forhandlingsansvarlig på området.

Mulig streik

Det er nå varslet plassoppsigelse, og Riksmekleren vil kalle partene inn til mekling, trolig på nyåret. Dato for mulig streik blir satt når meklingdato er avklart.

I første omgang vil Industri Energi varsle streik for sine medlemmer i Rowan, som omfatter 18 Rowan-ansatte.

Omfattende aksjoner

Losvik minner imidlertid om at den sentrale avtalen ikke er signert, sominnebærer at alle virksomhetene omfattet av avtalen kan tas ut i streik om nødvendig. I tillegg til sympatiaksjoner fra en rekke andre bransjer tilknyttet Industri Energi.

– Vi kan igangsette omfattende aksjoner, dersom Rowan ikke tar til fornuft og gjennomfører reelle forhandlinger. Retten til reelle forhandlinger er verd å streike for og ikke noe bedriftene lokalt kan forsøke å vri seg unna, sier Losvik.