Ungdom krever redusert husleie

Mikael Schevik, nestleder i Industri Energi Ung. Foto: Privat
Mikael Schevik, nestleder i Industri Energi Ung. Foto: Privat

torsdag 23. april 2020

Flere ungdomsorganisasjoner, blant andre Industri Energi Ung og Industri Energi Student, ber utleiere om å redusere husleien for lærlinger og studenter.

Mikael Schevik, nestleder i Industri Energi Ung, er spesielt bekymret for situasjonen til lærlinger.

– Økonomien til lærlinger tåler ikke tunge tider, sier Schevik. – Unge mennesker som flyttet hjemmefra for første gang og ønskte å etablere seg blir nå tvunget til å flytte tilbake. Det skal ikke være nødvendig å sette folk i en situasjon der de føler at de blir en byrde for andre.

Han understreker at det ikke skal være forbundet med skam å be utleieren om å sette ned eller utsette leia. Han oppfordrer de rammede om ikke å nøle med å ta grep.

– Alle kan av og til havne i en situasjon der de ikke kan betale husleia. Har du blitt rammet av korona på denne måten, bør du forklare situasjonen til utleieren. De fleste utleierne vil skjønne dette, regner jeg med, sier han.

11 organisasjoner som står bak brevet som er sendt til Huseierne og studentsamskipnader. Ungdomsorganisasjonene mener samskipnadene har et særlig ansvar for å utvise skjønn ovenfor studenter som midlertidig mister betalingsevnen.

– Studentsamskipnadenes viktigste oppgave er å jobbe for et godt velferdstilbud for studenter slik at alle kan ha lik rett til utdanning. I dagens situasjon bør de kjenne sin rolle som en stor tilbyder av studentboliger. Det kan også ha en signaleffekt ovenfor andre utleiere, understreker Alida Domaas, som sitter i studentutvalget i Industri Energi.

– Mange er avhengig av en sommerjobb for å få den trange studentøkonomien til å gå opp. En reduksjon av leia kan være det som bidrar til at flere studenter fullfører utdanningen si, sier hun.

De tilsluttede organisasjonene bak brevet er:

CREO Student

El og IT-forbundet

Fagforbundet Ung

Handel og kontor Ung

Industri Energi Ung og Industri Energi Student

Norsk Arbeidsmandsforbund

Norsk Sjøoffiserforbund Ung

Norsk Tjenestemannslag Ung

Organisasjonen for norske fagskolestudenter

Sjømannsforbundet

Skolenes Landsforbund