To medlemmer får erstatning for dårlig saksbehandling i nedbemanningsprosess

De to medlemmene var maskinførere for Tipp Transport ved Herøya Industripark. Arkivfoto
De to medlemmene var maskinførere for Tipp Transport ved Herøya Industripark. Arkivfoto

mandag 26. april 2021

Tipp Transport må betale to Industri Energi-medlemmer over én million kroner i erstatning på grunn av dårlig saksbehandling ved fjorårets nedbemanning.

Nedre Telemark tingrett ga nylig to Industri Energi-medlemmer seieren mot sin tidligere arbeidsgiver, Tipp Transport. Bedriften må betale 610 000 og 495 000 kroner til de to tidligere ansatte.

– Vi er glad for at argumentene vi brukte for disse medlemmene nådde fram i retten, og at dommen klart og tydelig viser at arbeidsgiver har et dokumentasjonsansvar, sier forbundssekretær Harald Hageland iIndustri Energi

– Denne saken, som i de fleste slike saker, avgjøres av at arbeidsgiver har gjennomført en altfor dårlig prosess, forklarer LO-advokat Edvard Bakke, som representerte de to medlemmene i retten, til Frifagbevegelse.

Det er tariffavtale ved Tipp Transport, derfor må bedriften legge vekt på ansiennitet i utvelgelsen ved nedbemanning. For å fravike fra ansiennitetskravet, må man ha en saklig grunn.

Nedre Telemark tingrett peker i dommen på at hele oppsigelsesprosessen har vært lite gjennomsiktig, og at de to oppsagte ikke har fått mulighet til kontradiksjon: «På denne bakgrunn finner retten at det foreligger saksbehandlingsfeil av så graverende karakter at det ikke er mulig å kontrollere og etterprøve utvelgelsen».

– Det som blir avgjørende her, er at saksbehandlingen er for dårlig. Når den er for dårlig, så vet man ikke om arbeidsgiver har riktig og faktisk grunnlag for å fravike ansienniteten. De benytter seg av skjønnsmessige, subjektive begrunnelser som det er umulig å etterprøve, sier LO-advokat Bakke.

Dommen viser at det ikke er fritt fram for arbeidsgiverne å plukke ut de man ikke liker ved en nedbemanningsprosess.

– Det skal være etterprøvbart i alle ledd, begrunnes og kunne gjøres rede for. Dersom ikke det er gjort, er det såpass dårlig saksbehandling, at det i seg selv er fellende for arbeidsgiver, sier forbundssekretær Harald Hageland.

Blant de viktigste kriteriene i slike konflikter er at ansiennitet skal være utgangspunktet, som det står i Hovedavtalens §8-2.

Les mer i Frifagbevegelse.