torsdag 8. september 2016
– Det viktigste er å være ærlig og snakke rett ut om utfordringer og problemer. Da får man respekt både innad på arbeidsplassen hos kolleger, og hos motparten på arbeidsgiversiden, sier Alen Cahtarevic. Han ble valgt til hovedtillitsvalgt hos Nor Tekstil AS i Trondheim i februar i år, og har egenhendig vervet 47 nye medlemmer.
– Med en gang det kommer en vikar, en innleid, eller fast ansatt, tar jeg kontakt for å fortelle om fordelene ved å være fagorganisert i Industri Energi, sier han.
Fast jobb
Det har resultert i fenomenale 47 nye medlemmer i år. Alen (28) er født og oppvokst i Bosnia. Han begynte å arbeide i vask-og renseribedriften Nor Tekstil i mai 2015 som innleid fra bemanningsselskapet Adecco. Etter fire måneder fikk han nærmest kranglet til seg fast jobb. For å gjøre en lang historie kort, ble han valgt til hovedtillitsvalgt på årsmøtet 24.februar i år.
– Da jeg begynte å arbeide i Nor Tekstil oppdaget jeg raskt at det skjedde lite i dialogen mellom ledelse og ansatte. Jeg begynte å grave og spørre omkring meg. Av enkelte ble jeg nok oppfattet som en jypling som kom her og tok ordet hele tiden på møter i fagforeningen. Med null erfaring fra fagforeningsarbeid fra før, må jeg tilstå at jeg også lurte på hvordan dette skulle gå. Jeg har oppdaget at ved å være meg selv, så går det over all forventning. Trenger jeg bistand, kan jeg også kontakte forbundssekretær Charlotte Dyrkorn, juridisk rådgiver Magnus Moen eller områdeansvarlig Ommund Stokka i Industri Energi, sier han.
Positiv utvikling
– Hvordan er forholdet til ledelsen i Nor Tekstil?
– En av de viktigste forbedringene er at vi nå har jevnlige møter. Vi arbeider for at flere vikarer og innleide skal få fast jobb, og vi opplever en klar positiv utvikling. Det er utrolig viktig å ha en fast jobb. Det gjelder spesielt når en skal i banken for å ta opp lån til for eksempel leilighet eller en bil. Det er derfor det ikke er tilfredsstillende å gå på månedskontrakter som i Adecco, eller i bemanningsbyrådet On-Off fra Litauen som er aktive i Norge. Blant annet 14 av de nye medlemmene er fra Litauen. Vi opplever også at tariffavtalen blir fulgt opp på en bedre måte, og at jeg blir innkalt av daglig leder for å drøfte viktige saker for de ansatte og bedriften.
Alen forteller at han har sagt klart og tydelig fra at fagforeningen ikke er ute etter å legge hindringer i veien for fornuftige tiltak fra bedriften.
– Det er viktig med en felles forståelse av virkeligheten. Bedriften vil også tjene på at de ansatte er relativt fornøyd. En vinn-vinn-situasjon. Hvis ledelsen blir for vanskelig sier jeg bare at jeg kontakter Magnus, og da bruke det som oftest å ordne seg, humrer han.
– Opplever du at de ansatte er fornøyd?
– Noen vil aldri bli fornøyd, men de aller fleste opplever at det er langt bedre i dag enn tidligere. Der har også streiken fra 2014 hatt en stor innvirkning. Industri Energi viste at vi mente alvor, og i etterkant har lønnsnivået blitt betraktelig bedre. En begynnerlønn på 175,26 kroner og 190, 74kroner etter ti år er til å leve med. Tar en fagbrev i vaskerifag (pluss fagbrev2) får en også 12 kroner ekstra i timelønn. Det er noe jeg kan tenke meg å ta etter hvert, sier han.
Som ivrig halvmaratonløper har Alen tålmodighet til å stå distansen, og han ser frem til å bidra til å skape en enda bedre arbeidsplass i Nor Tekstil.
– Jeg begynner å bli varm i trøya som hovedtillitsvalgt nå. Mitt mål er at alle skal trives, finne mening i, og utvikle seg som arbeidstaker og kollega. Vi vil alltid tjene på å stå sammen, sier Alen Cahtarevic.