Stort vekstpotensial i norsk design-, ferdigvare- og legemiddelindustri

Forbundsleder Frode Alfheim pekte på mulighetene for økt eksport fra norsk design- og ferdigvareindustri og norsk legemiddelindustri i en høring på Stortinget mandag.

-Skal en opprettholde dagens velferd, må norsk eksport dobles innen 2040, sa Frode Alfheim under en høring om statsbudsjettet i Stortingets næringskomité mandag.

Alfheim viste til at design- og ferdigvareindustrien kan bli en norsk eksportmotor.

-Dette er allerede en betydelig næring i Norge. Vi mener det er mulig med en dobling av eksportverdien fra denne bransjen. Det kan gi 100 000 sysselsatte og eksport for cirka 100 milliarder kroner i året.

Industri Energi og Norsk Industri har i felleskap pekt på behovet for et eget eksportkontor for norsk design- og ferdigvareindustri, som skal tilby treffsikre virkemidler og aktiviteter innen risikoavlastning, markedsinnsikt og profilering av norske designprodukter ute.

Alfheim understrekte at også norsk legemiddelindustri har store muligheter for å skape nye arbeidsplasser, økt eksport og bidra til å trygge velferdsstaten. 

-Norge har særlige forutsetninger for å lykkes med å bygge en større legemiddelindustri. I tillegg har Norge en utdannings- og sysselsettingsprofil som egner seg for legemiddelindustrien. Vi har et høyt utdanningsnivå, og små lønnsforskjeller som sikrer et internasjonalt konkurransedyktig lønnsnivå for høykompetent arbeidskraft, sa Alfheim.