Arbeidsministeren sender et viktig signal om partssamarbeidet i petroleumsvirksomheten

Håkon Aasen Bjerkeli og Lill-Heidi Bakkerud er fornøyd med at statsråden la vekt på partssamarbeidet under presentasjonen av den nye HMS-meldingen. Foto: Atle Espen Helgesen
Håkon Aasen Bjerkeli og Lill-Heidi Bakkerud er fornøyd med at statsråden la vekt på partssamarbeidet under presentasjonen av den nye HMS-meldingen. Foto: Atle Espen Helgesen

fredag 6. april 2018

Industri Energi er fornøyd med at arbeidsministeren vektlegger partssamarbeidet i presentasjonen av den nye HMS-meldingen for petroleumsvirksomheten. –Arbeidsministeren sender et viktig signal. Vi er helt avhengig av et velfungerende partsamarbeid i petroleumssektoren. Det er fundamentet i den norske modellen, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud og forbundssekretær Håkon Bjerkeli i Industri Energi.

Arbeidsminister Anniken Hauglie presenterte en ny stortingsmelding om helse, miljø og sikkerhet (HMS) i petroleumsvirksomheten på Oljemuseet i Stavanger fredag.

Meldingen konkluderer med at det er et høyt sikkerhetsnivå på norsk sokkel og at det har vært en positiv utvikling i sikkerhetsnivået over tid. Det er også bred enighet om at dagens HMS-regime i hovedtrekk er velfungerende og bør videreføres.

Samtidig viser meldingen til at petroleumsvirksomheten har vært gjennom en utfordrende periode og at departementet har fått tydelige signaler om at partssamarbeidet er under press.

-Når noen mener at partssamarbeidet er under press, må alle ta dette på største alvor, sa Hauglie under presentasjonen i Stavanger.

Nestleder i Industri Energi, Lill-Heidi Bakkerud synes statsråden gjenspeiler den situasjonen man er oppe i godt. – Hauglie er tydelig på at topartssamarbeidet og trepartssamarbeidet er presset og at dette må tas på største alvor. Når statsråden sier det, så gir det oss bra trøkk i den jobben vi er inne i gjennom Sikkerhetsforum for å få partssamarbeidet på rett spor og forankre det, sier Bakkerud.

Annerledes arbeidshverdag

Lill-Heidi Bakkerud viser til at petroleumsnæringen de siste årene har vært preget av store omstillinger og endringer.

-Folk opplever at arbeidshverdagen deres er annerledes enn før. Da er det avgjørende at arbeidstakerne som kjenner hvor skoen trykker blir tatt med i beslutningsprosessene. Uten arbeidstakernes kompetanse får man ikke gode nok beslutninger i forhold til helse, miljø og sikkerhet, sier hun.

Forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi understreker at det er viktig å sikre at relevant kompetanse og erfaring kommer på bordet før beslutninger fattes.

– Det er ekstremt viktig for å få alle innspill om risiko med i vurderingene. Og det er et gjeldende prinsipp i Norge at den som utsettes for risikoen må tas med i beslutningsprosessene, sier han.

Bjerkeli mener det også trengs arbeidstakermedvirkning i utformingen av rammevilkår i kontraktsregimet. – I flere år har vi sett hvordan rammevilkårene i kontraktssammenheng skaper press på helse, miljø, sikkerhet og beredskap. Vi mener det må bringes inn arbeidstakerkompetanse i risikovurderingene. Det er noe vi vil følge opp i det videre arbeidet, sier han.

Trenger et tydelig tilsyn

Statsråd Anniken Haugli (H) presenterte HMS-meldingen på Oljemuseet i Stavanger fredag. Foto: Atle Espen Helgesen
Statsråd Anniken Haugli (H) presenterte HMS-meldingen på Oljemuseet i Stavanger fredag. Foto: Atle Espen Helgesen

I dagens presentasjon la arbeidsminister Anniken Hauglie betydelig vekt på Petroleumstilsynets rolle. Og hun sa at i noen tilfeller er det behov for at Petroleumstilsynet blir tydeligere og på en mer aktiv og systematisk måte tar i bruk hele bredden av virkemidler når det er nødvendig.

Petroleumstilsynet må bli hardere i klypa, sa Hauglie.

-Vi er helt enig med statsråden i at det trengs et sterkt og tydelig tilsyn. Et velfungerende Petroleumstilsyn er helt nødvendig for at vi skal ha trygge arbeidsplasser i petroleumsnæringen, sier Lill-Heidi Bakkerud.

Samtidig understreker hun at forbundet den senere tiden har sett en positiv utvikling der tilsynet faktisk har blitt tydeligere. – Det er en utvikling som vi har ønsket, sier hun.

Lover fortsatt fokus på flerbruksfartøy

Statsråd Hauglie orienterte også om flerbruksfartøy-saken og påpekte at dette er et av de områdene som har fått størst oppmerksomhet de siste årene.

-Det har til tider gått høylytt for seg og vi ser at det er stor avstand mellom partene om hva som er fakta og det faktiske handlingsrommet. Det er derfor satt i gang et partssamarbeid der den nye Safetec-rapporten vil være et grunnlag i det videre arbeidet, sier hun.

Håkon Bjerkeli er Industri Energi sin representant i den partssammensatte gruppen. Han understreker at det trengs en snarlig avklaring på saken.

– Vi trenger en avklaring både for politikerne selv, men ikke minst for alle de arbeidstakerne som jobber på disse skipene, sier han og understreker at det er nødvendig å få en helhetlig regulering av petroleumsindustrien.