Statsbudsjettet 2016: Positive til økt lærlingetilskudd og nye studentboliger

Leder for ungdomsutvalget, Johnny Håvik.
Leder for ungdomsutvalget, Johnny Håvik.

onsdag 7. oktober 2015

– Vi synes disse tiltakene er veldig positive. Vi vet at i høst står det mange yrkesfagelever uten læreplass, sier ungdomsutvalgleder Johnny Håvik om regjeringens tilskudd på 50 millioner til lærlingetilskuddet. Leder for studentutvalget, Jan Godfrey, er positiv til at det skal bygges 2.200 flere studentboliger. De mener forøvrig at det er for få tiltak mot den økende arbeidsledigheten og de økte utgiftene studenter står overfor.

 

I Statsbudsjettet til 2016 foreslår regjeringen å senke arbeidsgiveravgiften for lærlinger. Samtidig økes lærlingetilskuddet med 50 millioner kroner. Tilskuddet utgjør 2.500 kroner ekstra for hver lærling bedriften tar inn.

– Vi synes disse tiltakene er veldig positive. Vi vet at i høst står det mange yrkesfagelever uten læreplass. Nå har vi forventninger om at næringslivet følger opp med å rekruttere flere lærlinger, sier leder for ungdomsutvalget i Industri Energi, Johnny Håvik.

– Unge mest utsatt for arbeidsledighet

Håvik er bekymret for at den høye arbeidsledigheten gjør det vanskelig for unge å komme seg inn på arbeidsmarkedet. I tillegg er unge arbeidstakere være spesielt utsatt i nedbemanningsrunder.

– Erna og Siv lovet i valgkampen kraftfulle tiltak for å møte arbeidsløsheten. Dessverre viser det seg at regjeringen fremdeles ikke tar arbeidsløsheten på alvor. Jeg er skuffa over at statsbudsjettet ikke inneholder en offensiv satsing på å sette ungdom i arbeid, sier Håvik.

Trenger 3.000 nye studentboliger i året

Regjeringens gavepakke på 2.200 nye studentboliger i 2016 faller i god jord hos Industri Energis studentutvalgleder Jan Godfrey.

– Dette er en bra start. Leieprisene er de største utgiftspostene til en student i dag, og spesielt i byene er prisene skyhøye. Men fortsatt kunne man godt ha økt dette tallet ytterligere, sier Godfrey.

Både Studentkonferansen og Industri Energis landsmøte har bestemt at tallet bør være 3.000 nye studentboliger i året.

Stadig fattigere studenter

– Jeg er skuffet over at regjeringen ikke har økt studiestøtten til å gjelde elleve av årets måneder og at de ikke fastsetter denne til 1,5 G (G=grunnbeløpet i folketrygden, som justeres opp hvert år). Mens G har økt jevnlig de siste årene, har ikke studiestøtten gjort det, noe som i realiteten gjør studentene fattigere, sier Godfrey.