Solidaritetserklæring til vaskeriansatte

Espen Sivertsen og Gunn Løver Olsen med støtteerklæringer til de vaskeriansatte som vasker arbeids- og sengetøy fra Ekofisk L.
Espen Sivertsen og Gunn Løver Olsen med støtteerklæringer til de vaskeriansatte som vasker arbeids- og sengetøy fra Ekofisk L.

fredag 22. mai 2015

«Vi støtter deres kamp for tariff- og arbeidsavtaler. Organiser dere. Fra deres venner og kollegaer i IE-klubben i ESS». Slik lød budskapet på 27 løpesedler som ble sendt sammen med skittentøy og arbeidsklær til vaskeri på land forrige uke.

– Under Styrkekonferansen i Haugesund ble vi oppfordret til å vise solidaritet med de som vasker tøyet vårt. Derfor trykket vi opp 100 løpesedler med et klart budskap om at vi støtter deres kamp for tariff- og arbeidsavtaler, og at de må organisere seg, forteller tillitsvalgt og verneombud i ESS på boligplattformen Ekofisk L, Espen Sivertsen.

Han var sammen med kollega Gunn Løver Olsen, også tillitsvalgt og verneombud, primus motor for aksjonen.

Løpesedlene ble lagt i til sammen 27 kjeledresstraller og håndkletraller før de ble sendt til land i tre containere forrige uke.

Budskap på norsk og engelsk

Teksten ble trykket både på norsk og engelsk, og utrustet med logo på arket for å verifisere budskapet. Sivertsen mener det er riktig å støtte de vaskeriansatte, en gruppe med mye utenlandsk arbeidskraft og som uten tariffavtaler ofte blir utnyttet av eierne.

Akkurat hvem som mottok forsendelsen, vet han ikke. Han vet heller ikke hvordan budskapet ble mottatt. Han håper imidlertid at de vaskeriansatte har stappet løpeseddelen i lommen og tatt budskapet til seg.

– Ta kontakt med de som vasker tøyet ditt

Områdeansvarlig Ommund Stokka i Industri Energi sier at aksjonen er både rørende og motiverende, og opplever at forbundets arbeid for de vaskeriansatte engasjerer langt utover deres egen bransje. Det er han fornøyd med.

– De vaskeriansatte tjener kun 80 til 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, og mange sliter med å få det til å gå rundt. Dette er det ingen god grunn til. De jobber i industrinæringskjeden, og alle trenger rent arbeidstøy. Vi mener at de henger ufortjent etter, og kjører derfor en offensiv kamp for å bedre lønn og arbeidsvilkår for denne viktige gruppen, sier Stokka.

Han får nå henvendelser fra flere klubber som vil vite hvordan de kan støtte de vaskeriansatte og gi dem moralsk støtte. Stokkas klare oppfordring er å ta kontakt med de tillitsvalgte i vaskeriene og spørre dem direkte.

– Ta kontakt med de som vasker arbeidstøyet ditt. Ta en kopp kaffe og spør: Hva kan vi gjøre? sier Stokka.

Stor pågang til konferanse

5. til 7. juni arrangerer Industri Energi en storstilt konferanse på Gardermoen for ansatte i vaskeri- og renseribransjen.Så langt er 70 personer påmeldt. Les mer om konferansen her:

Stor pågang til konferanse for vaskeri- og renseriansatte