Solidarisk markering ved Hydro Sunndal under historisk streik

Hydro Sunndal har aldri før vært i streik, og dagens opptrapping er derfor historisk. – Jeg synes det var bra at det møtte opp så mange til markeringen vår. De tilreisende så fanene. De så streikevestene. Og de så at folk er klare, sier hovedtillitsvalgt ved Hydro Aluminium Sunndal, Arve Baade.

Industri Energi forsterket i dag streiken med ytterligere 1115 medlemmer ved aluminiumsverket til Hydro i Sunndal og Alcoa i Mosjøen.

På Hydro Sunndal ble det avholdt en fanemarkering ved porten som markerte både opptrappingen, men også at streiken har pågått en uke.

– Som en aksjon for at vi ikke har fått bevegelse fra Norsk Industri, velger vi nå å trappe opp streiken ytterligere ett hakk, sier arbeidsutvalgsmedlem Cay Nordhaug, som også holdt tale under markeringen.

Arbeidsutvalgsmedlem Cay Nordhaug er på plass under fanemarkeringen. Her framfor flere faner. Foto: Egil Brandsøy.

– Har aldri vært streik ved Hydro Sunndal

Det var faner fra hele Hydro-systemet under markeringen. Alle verkene var representert med hver sin fane.

Cay Nordhaug forteller hvorfor dagen er historisk.

– Hydro Sunndal har aldri vært i streik før, så det er en historisk dag og dette er jo Nord-Europas største aluminiumsverk. Så det er betydelig, sier han.

– Det var et vanvittig godt oppmøte, legger han til.

Det var et stort antall faner under markeringen. Foto: Egil Brandsøy.

– Det skulle bare mangle at Hydro betaler skikkelig for verdens beste operatører

Hovedtillitsvalgt Arve Baade holdt tale, og understreket viktigheten av hovedkravet til Industri Energi i denne streiken. Altså lokal aksjonsrett.

Hovedtillitsvalgt Arve Baade (t.v.) holder tale til forsamlingen utenfor porten til Hydro Sunndal. Mikael Schevik, leder for Industri Energi Ung, til høyre. Foto: Egil Brandsøy.

– Det å få reelle lønnsforhandlinger, og ha en lokal lønnsdannelse på en minstelønnssats, det er utrolig viktig. Bedriftene våre går godt. Vi er ikke urimelige eller kravstore, men vi skal ta ut vår rettmessige del av overskuddet, sier Baade.

– Sånn som Hydro som nå har betalt ut rekordutbytte, ekstraordinært utbytte til sine aksjonærer. Da skal det bare mangle at de betaler skikkelig for verdens beste operatører, sier han.

– Streiken er viktig for å sikre reell innflytelse lokalt

Arbeidsutvalgsmedlem Barbro Auestad, som tidligere har jobbet på aluminiumsverket og var hovedtillitsvalgt før hun ble valgt inn i ledelsen til forbundet, holdt også tale ved markeringen.

Barbro Auestad holder tale til de fremmøtte. Foto: Egil Brandsøy.

Hun sier at Industri Energis medlemmer fortjener sin rettmessige del av utbyttet.

– Streiken er viktig for å sikre at vi får reell innflytelse på lønnsforhandlingene lokalt, sier hun.

Hun synes også det var god stemning under markeringen.

– Det er god stemning her og folk tar dette alvorlig, sier Auestad.

Se video fra markeringen her:

Fanemarkeringer også i Kristiansand i dag

Det var også fanemarkeringer ved Glencore Nikkelverk og Elkem Carbon i Kristiansand mandag.

Cirka 200 personer stilte opp i sørlandshovedstaden. Blant de som stilte med faner var El og It-forbundet, Fellesforbundet, Fagforbundet, NTL, Fellesorganisasjonen og politiske partier på venstresiden.

Fanemarkering ved Nikkelverket i Kristiansand. Foto: Arild Theimann

Jarle Karlsen som er hovedtillitsvalgt ved Elkem Carbon synes det var fantastisk flott å få besøk og støtte av så mange mennesker.

-Det var rett og slett overveldende, sier han.

Nestleder i Industri Energi ved Nikkelverket, Espen Larsson Evensen, er enig og sier:

-Det var skikkelig bra oppmøte. Og det er rørende å se at folk i andre forbund støtter oss fullt ut. Det er akkurat sånn som LO-leder Peggy Hessen Følsvik sa i forrige uke, nemlig at vi har hele LO i ryggen. Vi har folket med oss!

Tekst: Egil Brandsøy og Atle Espen Helgesen