Skal kjempe med nebb og klør for norske arbeidsplasser i Maersk

Maersk har fire rigger i aktivitet på norsk sokkel. Arkivfoto
Maersk har fire rigger i aktivitet på norsk sokkel. Arkivfoto

fredag 19. februar 2021

Riggselskapet Maersk Drilling forsøker nok en gang å flytte jobber fra Stavanger til Polen. –Det er uforståelig og uakseptabelt. Vi skal kjempe med nebb og klør for å beholde jobbene i Norge, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi og klubbleder Frode Larsen.

-Det er hoderystende at Maersk Drilling midt under en pandemi, der de ansatte har vært under store belastninger for å holde i gang aktivitet på norsk sokkel nå vil gjennomføre masseoppsigelser og flytte arbeidsplasser ut av landet, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Alfheim sier dette er et selskap som lever av investeringer på norsk sokkel, da skal aktiviteten gi norske arbeidsplasser. –Vi forventer at bedriften går tilbake på sin beslutning, fortsetter han.

Grunnlag for masseoppsigelsesdrøfting

Frode Larsen, leder Maersk ansattes forening (MAF) i Industri Energi.
Frode Larsen, leder Maersk ansattes forening (MAF) i Industri Energi.

Frode Larsen som er hovedtillitsvalgt og representerer knapt 600 medlemmer i Industri Energi i Maersk Drilling kan ikke kommentere antall ennå, men bekrefter at det er snakk om flere enn ti som kan miste jobben, og dermed grunnlag for masseoppsigelsesdrøfting.

– Vi skal kjempe med nebb og klør for å beholde jobbene i Norge. Vi er overhodet ikke enig med bedriften i denne beslutningen, som er tatt ved hovedkontoret i København, sier han.

Det er først og fremst støttefunksjoner knyttet til administrasjon, teknisk støtte, personal og helse, miljø og sikkerhet (HMS) som påvirkes av kuttene.

Må opprettholde robust organisasjon

Hvis bedriften lykkes med sin plan om å flytte arbeidsplassene ut av landet, frykter forbundsleder og klubblederen at selskapet får en mindre robust organisasjon i forhold til å operere på norsk sokkel.

– Det blir blant annet en stor utfordring for ansatte i Polen å være oppdatert på det særegne norske regelverket, som er i stadig endring, sier Larsen.

Maersk Drilling har fire rigger i drift på norsk sokkel med 600 medarbeidere offshore og rundt 50 ansatte på land i Stavanger.

Ledelsen Maersk Drilling varslet også våren 2019 masseoppsigelser ved kontoret i Stavanger, men ga seg etter massivt press.