Seigliva utenlandskabel endelig gravlagt for godt

NorthConnects konsesjonssøknad om å bygge ny utenlandskabel mellom Norge og Skottland har i dag fått avslag fra regjeringen.

– Endelig! Det var på høy tid at den seigliva kabelen ble sendt i grava for godt, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Vi har kjempet imot dette hodeløse kabelprosjektet i en årrekke. Lenge stod vi alene, men når folk nå har fått sett galskapen i å bygge flere utenlandskabler, var det til slutt ingen mulighet for at denne kabelen kunne få konsesjon, konstaterer han, og fortsetter:

– Jeg tør knapt tenke på hva vi hadde stått overfor nå, dersom NorthConnect hadde blitt bygget, slik den forrige regjering la til rette for. Kraftbransjen hevdet lenge at vi gikk mot et stort kraftoverskudd, nå vet vi at realiteten er den stikk motsatte.

Forbundslederen kommer samtidig med en klar oppfordring til lokalpolitikerne i kommunene som eier kraftselskapene:

– Det er de offentlig eide kraftselskapene Lyse, Agder Energi og Hafslund E-CO som søkte om å få bygge NorthConnect. Det er altså politikerne i 47 kommuner som står bak. Det må være slutt på at lokalpolitikerne lar kraftselskapene ha alene hjemme-fest.

Neste skritt i kampen mot flere utenlandskabler må etter Alfheim sin mening være å si nei til å fornye de to kablene til Danmark som snart når sin tekniske levealder:

– Vi forventer at regjeringen sier klart fra til Statnett at det ikke er aktuelt å fornye disse kablene når de når sin levealder, sier Aflheim.