Riggselskapet Transocean kan ikke kreve at ansatte vaksinerer seg

– Vi kan ha mange meninger om vaksinering, men arbeidsgiver kan ikke bare ta seg til rette og kreve dette og gå lengre enn myndighetene gjør, sier forbundsleder Frode Alfheim til Stavanger Aftenblad.

Riggselskapet Transocean sendte tirsdag ut beskjed til sine ansatte om at dersom de ikke vaksinerer seg, må de finne seg annet arbeid, skriver Stavanger Aftenblad/E24.

I saken kommer det frem at meldingen fra Transocean-ledelsen skapte dårlig stemning og vantro blant de ansatte.

Saken i Stavanger Aftenblad/E24.

Meldingen fra ledelsen konkretiserer at: «Vi arbeider nå med situasjonen der vi vil kreve vaksinering for å entre en rigg. Dette er tuftet på at vi nå har vaksinert i 1 år straks og alle skal ha fått tilbud om å vaksinere seg. De som har valgt å ikke gjøre dette vil nok måtte finne seg annet arbeide.»

– Dette er totalt uakseptabelt

Forbundsleder Frode Alfheim sier i saken at han er overrasket over trusselen fra ledelsen.

– Vi skal nå gå gjennom de juridiske sidene av dette, men jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er å gå altfor langt fra Transoceans’ side. Vi kan ha mange meninger om vaksinering, men arbeidsgiver kan ikke bare ta seg til rette og kreve dette og gå lengre enn myndighetene gjør, sier Alfheim.

Frode Alfheim besøker Johan Sverdrup feltet tidligere i år. Foto: Atle Espen Helgesen.

Alfheim sier videre at Industri Energi tar opp situasjonen med Rederiforbundet, hvor Transocean er en av medlemsbedriftene.

– Dette er totalt uakseptabelt og dette skal vi sette foten ned for, avslutter Alfheim.

Holder ikke vann juridisk

Hovedtrekkene fra vurderingen til den juridiske avdelingen i Industri Energi er at bedrifter ikke har anledning til å be om helseopplysninger, og at de heller ikke kan utestenge uvaksinerte arbeidstakere.

Den økonomiske risikoen skal heller ikke bæres av den enkelte arbeider ved sykdom.

Så lenge slike tiltak ikke er festet i noen forskrift eller forankret i lovverket, kan arbeidsgivere ikke kreve vaksineplikt for sine ansatte.