Positivt at regjeringen vil produsere mer kraft i Norge

-Industri Energi er fornøyd med at regjeringen i sin tilleggsmelding om energipolitikk følger opp de signalene vi og industrien har gitt knyttet til det store behovet for produksjon av mer fornybar kraft, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Frode Alfheim understreker at hvis Norge skal lykkes med ambisjonen om å være industriens førstevalg for nye industrietableringer, så må regjeringen sørge for at prisen på kraft og nettleie forblir et konkurransefortrinn for norsk industri.

-Jeg er derfor fornøyd at regjeringen i dag slår fast at Norge fortsatt skal være industriens førstevalg, sier Alfheim.

Regjeringen fortsetter sin ambisjon rundt utbygging av havvind. – Samtidig er vi utålmodig på å komme i gang. Vi forventer blant annet at konsesjonsbehandlingen av havvindprosjekter blir betydelig kortere enn nå, fordi det haster å få mer kraft i dette landet, til fordel for både folk og industri, og for å oppfylle våre klimaforpliktelser, sier Alfheim.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

Forbundslederen er også fornøyd med at kostnadene knyttet til strømnettet fra havvind ikke skal belaste nettkundene på land og at det er Statnett som skal bygge nettet for havvind.

Gjenopptar konsesjonsbehandling av landvind

I tilleggsmeldingen om energipolitikk legger regjeringen opp til at NVE, etter en tre år lang pause, igjen skal konsesjonsbehandle nye vindkraftprosjekter på land, men den understreker at det forutsetter at kommunene lokalt er positive.

– Ved utbygging av vindkraft på land er det avgjørende at det blir lokal involvering og medbestemmelse. Og jeg mener nøkkelen for aksept er hvis denne kraften er med på å videreutvikle eksisterende eller ny industri, som for eksempel i Mosjøen der all vindkraften er knyttet opp mot aluminiumsproduksjon, sier han.

Alfheim understreker at det er avgjørende å få på plass ordninger som sikrer kommunene kompensasjon for ulemper og en større del av verdiskapingen.

Olje og gass blir fortsatt viktig

I presentasjonen av tilleggsmeldingen fredag sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at olje og gass er Norges viktigste bidrag til at Europa skal klare å stabilisere sitt energisystem. Og regjeringens melding er klar på at norsk sokkel skal være en stabil og langsiktig leverandør av olje og gass.

Regjeringen ønsker et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel, med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og -lagring, hydrogen, havvind, havbruk og mineraler. Det skal fortsatt gis tillatelser til å lete etter olje og gass i nye områder, og arealtilgangen skal styres slik at hensynet til fornybare næringer, klima og miljø veier tungt.

Letevirksomhet på sokkelen er fortsatt viktig. Arkivfoto: Equinor

-Det legges vekt på at letevirksomhet og utvinning på norsk sokkel skal være verdensledende og ivareta tungtveiende hensyn til HMS og sameksistens med andre næringer, sier Alfheim.

Nødvendig å elektrifisere

I fjor eksporterte vi gass fra norsk sokkel tilsvarende 1300 TWh, altså ti ganger mer enn den samlede vannkraftproduksjonen i landet. Det gjør oss til en betydelig leverandør av energi som Europa virkelig trenger. Samtidig skal målet om å kutte utslippene med 50 prosent innen 2030 og til null i 2050 bestå.

-Regjeringen slår fast at elektrifisering er det viktigste tiltaket for å kutte klimagassutslippene på norsk sokkel. Men det skal ikke bidra til å skyve landindustrien ut av landet og skal gjøres på en måte som nettet tåler, sier Alfheim.

I tilleggsmeldingen er regjeringen tydelig at den vil fortsette sin satsing på hydrogen og den vil gjennomføre en ekstern utredning av hvordan staten kan bidra til å bygge opp en sammenhengende verdikjede for hydrogen.

-Det gir grunnlag for at Norge kan utvikle og levere betydelige mengder blått hydrogen, basert på gass med fangst- og lagring, som Europa vil ha stort behov for. Men også grønt hydrogen kan spille en rolle, sier Frode Alfheim.