Økende strømpriser bekymrer: – Vi må investere i vannkrafta vi har i dag

Høye august-strømpriser og nye strømkabler skaper bekymring blant ansatte og tillitsvalgte i kraftforedlende industri.

– Vi er vant med svingninger, men det er noe dramatisk i at det er dyrt allerede nå. Det er klart at en regnfattig sommer og høst, som kommer samtidig som at vi skal fase inn strømkabelen til Storbritannia, påvirker kraftprisene, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

I mai koblet Norge seg på den tyske strømkabelen Nordlink, og fredag i neste uke kobles vi på Storbritannias kraftmarked gjennom strømkabelen North Sea Link.

Industri Energi stiller krav til kommende regjering om at man, godt ut i stortingsperioden, har en evaluering av konsekvensene av kablene.

– Det trengs tid for å se hvilke påvirkning de har, og ikke kun over noen dager eller uker. Der er det også viktig med en uavhengig part som gjør evalueringen, siden det er ganske steile parter i saken, forklarer Alfheim.

– Må forvalte kraftmagasinene våre riktig

Industri Energi-lederen er ikke bekymra for at en Ap- eller Sp-statsråd vil løfte forslag om nye kabler med det første, men presiserer at de må investere langsiktig for å sikre stabile kraftpriser for norsk industri.

– Vi må investere i vannkrafta vi har i dag, og vi må investere mye mer og ha raskere investeringer i havvind enn det er lagt opp til. Både for å få mer kraft tilgjengelig, men også for å posisjonere oss i Europa, sier han.

Alfheim legger til at han synes det er fornuftig at man ser på elavgiften, men vil ikke konkludere med at det nødvendigvis er løsninga.

– Mange politikere uttrykte bekymring for høye strømpriser i valgkampen, nå er det viktig at dette følges opp med handling. Det viktigste for vår del er at det kommer på plass tiltak som kan hjelpe på både strømprisen og forsyningssikkerheten.

Ansatte og tillitsvalgte i industribedriften Elkem «slår alarm om dyr strøm» i E24 i dag. Det varskuet stiller forbundslederen seg bak.

– Jeg tar det nesten for gitt at myndighetene skjønner at vi må forvalte kraftmagasinene våre riktig, og at man er forsiktig med bruken av den kapasiteten vi har i magasinene nå, sier han.

Alfheim poengterer at det har vært en unormal tørr sommer og høst, i fjor var det helt motsatt, som gjør at vi har lavere magasingrad nå enn for et år siden.

– Sånn er det når vi har kraftproduksjon som er væravhengig, men for å sette det på spissen, så er det ikke normalt at det regner så lite i Bergen. Vi er i en situasjon der mange ønsker å investere i Norge, men da er kraft til en konkurransedyktig og bærekraftig pris ekstremt viktig.

Skrevet av petter.pettersen@lomedia.no