Offshoreinspektør måtte forlate flerbruksfartøy

Offshoreinspektør Kjell Bjarne Eide ble bedt om å forlate flerbruksfartøyet “Deep Investigator”. Foto: Atle Espen Helgesen
Offshoreinspektør Kjell Bjarne Eide ble bedt om å forlate flerbruksfartøyet “Deep Investigator”. Foto: Atle Espen Helgesen

tirsdag 15. mars 2016

Offshoreinspektør Kjell Bjarne Eide ble under en inspeksjonpå mandagnektet å gjøre jobben sin på flerbruksfartøyet «Deep Investigator» som lå til kai i Haugesund.

Kjell Bjarne Eide var mandag på skipsinspeksjon i Haugesund, sammen med ITF-inspektør Tore Steine og klubbleder Kristian Nordgård i Deepwell.

-Vi ønsket å sjekke forholdene på «Deep Investigator» som lå til kai ved Karmsund Maritime i Haugesund. Vi slapp om bord, men jeg fikk klar beskjed av sjefen for marine operasjoner at hvis jeg forsøkte å prate med noen av prosjektfolkene ville jeg bli kastet på land, forklarer Eide.

-Og han sa «Du vet hvorfor!», med klar henvisning til Industri Energi sin kampanje for å få arbeidsmiljøloven gjeldende om bord på flerbruksfartøy.

Kjell Bjarne Eide oppfattet dette som en trussel. – Jeg ble nektet å gjøre jobben min om bord. Det kunne jeg ikke akseptere og måtte forlate fartøyet, sier han.

Bekvemmelighetsflagg

«Deep Investigator» er et tidligere forsyningsfartøy som er ombygd til et flerbruksfartøy. Det drives av Haugesund-selskapet Deepocean. Skipet går under bekvemmelighetsflagg og er registrert på øystaten Vanuatu i Stillehavet.

-Jeg var særlig interessert i å snakke med et par oljearbeidere (roughnecks) som jobbet på dette skipet for oljeserviceselskapet Geoquip. Det fikk jeg ikke lov til, sier Eide.

Provosert

Dette er første gang en av Industri Energis offshoreinspektører blir nektet å utføre en skipsinspeksjon i Norge.

-Jeg er skikkelig provosert. Vår jobb er å se til at folk innen oljeserviceområdet har ordninger i henhold til avtaleverket på norsk sektor. Når vi blir nektet å treffe oljearbeiderne på disse båtene får vi ikke gjort jobben vår, sier Eide.

Samarbeidsordning

Offshoreinspektørenes oppgave er å se til at oljeserviceavtalen blir fulgt og at det ikke skjer sosial dumping på norsk sokkel. Industri Energi samarbeider med arbeidsgiverne i Norsk olje og gass om den såkalte OSA-ordningen.

Inspektørene er ansatt i forbundet, mens arbeidsgiverne betaler for ordningen.