Fra fem minutter til tre timers arbeidsvei i Ekornes

De 75 ansatte i Ekornes på Hareid er bekymret for den lange reiseveien når de nå må flytte til Sykkylven. (Foto: Flickr.)
De 75 ansatte i Ekornes på Hareid er bekymret for den lange reiseveien når de nå må flytte til Sykkylven. (Foto: Flickr.)

fredag 1. juli 2016

Når Ekornes legger ned fabrikken i Hareid for å flytte arbeidsstokken til Sykkylven blir det store forandringer. Reiseveien endres frafem minutter til tre timer tur retur for mange av de ansatte.

 

Ekornes vil samle Stressless produksjonen på Vestlandske fabrikken i Sykkylven..

I utgangspunktet har alle de 75 ansatte fått tilbud om å flytte over fra Hareid til Sykkylven, men det viser seg at det er spørsmålstegn rundt tre ansatte. Forbundssekretær Nina Helland i Industri Energi reiser opp til Ekornes mandag 4.juli for åfå en oversikt over situasjonen blantde ansatte.

– Vi skal gi den bistand som er nødvendig, også hvis det er aktuelt med juridisk bistand, sier hun.

 

Frist til neste uke

Hovedtillitsvalgt Oddrun H. Fjørtoft i Ekornes sier at de ansatte sitter igjen med mange spørsmålstegn angående flyttingen.

– Det er ingen tvil om at mange av de ansatte er i en vanskelig situasjon med hensyn til hva de skal gjøre. Man har fått en frist til neste uke med å takke ja, eller nei til tilbudet om å bli med over til Sykkylven. Småbarnsforeldre som har investert i bolig kan komme i en nesten umulig situasjon. Jeg har arbeidet ved bedriften i Hareid i 31 år, og for min del vil en økning i reisetiden til tre timer tur retur være meget krevende. Ikke minst hvis vi også må kjøre privatbil med to ferger hver vei.

Blir en forsinket eller ikke kommer med på en ferge, er det 30 minutter til neste avgang.

– Trafikkmengden avgjør om en når neste ferge. Foreløpige beregninger viser pendlerkostander på minimum 2000 kroner i måneden. Derfor forhandler vi nå med bedriften om en pendlerbuss. Det vil sikre at de ansatte blir mer opplagt når de kommer på jobb, sier hun.

 

Stramt arbeidsmarked

Det er et meget stramt arbeidsmarked i Møre og Romsdal. Verftene og oljeindustrien sliter, og supply-båtene ligger i opplag på rekke og rad.

– For Hareid vil det merkes betydelig i og med at Ekornes er den største kvinnearbeidsplassen foruten kommunen, sier hun.

Ekornes har opplyst at de venter sammenslåingen vil gi kostnadsreduksjoner på ti millioner kroner.

– Det tviler vi sterkt på. Jeg er sikker på at det ville være mulig å drive fabrikken i Hareid på en fortsatt lønnsom måte, sier Oddrun Fjørtoft.