Mer gass og travelt med toll

Industri Energi tar til orde for å jobbe hardere med å skaffe Europa en større uavhengighet fra russisk naturgass og advarer regjeringen om å gjøre den nye karbontollen til et unyttig spill.

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Brussel denne uken. Sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide og topper fra både Olje- og energidepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet fikk de ledelsen i EU i tale.

I et tettpakket program og med et særdeles alvorlig bakteppe med invasjonen i Ukraina, tok statsministeren og hans folk seg tid til å møte de norske aktørene som er representert i Europas hovedstad.

Industri Energi er eneste norske fagforbund som har kontor i Norway House og leder av Europakontoret Geir Seljeseth målbar forbundets budskap til regjeringstoppene.

-I den alvorlige situasjonen i Ukraina kan Europas eneste håp for en stabil tilgang til naturgass være Norge i tiårene som kommer. Europa vil være avhengig av gass, og Norge kan lete mer og øke kapasiteten. Vi må ikke glemme at vi har ikke lett etter naturgass i Barentshavet. Det er fordi det mangler infrastruktur. Det er noe Norge kan gjøre noe med. Vi som forbund ser gassen som avgjørende i flere tiår fremover. Det gjør at vi, som den stabile partneren må ta ansvar i situasjonen Europa har havnet i, sier Geir Seljeseth.

Også den forestående karbontollen (CBAM) ble lagt på bordet fra forbundet. Her krever forbundet at det gjøres mer og raskere.

-EUs plan om å innføre en karbontoll er både forståelig og er mulig å leve med. Vi kan ikke ignorere det faktum at Norge har store eksportnæringer som leverer til en verden utenfor Europa. Regjeringen har fått fra partene i arbeidslivet de premissene vi mener som må gjøres gjeldene overfor EU. Vi er bekymret og håper at regjeringens medlemmer har gjort den norske posisjonen klar for EU. Vi håper inderlig at man ikke gjør dette spørsmålet til en teoretisk øvelse om EØS-relevans. Dette er ikke teori, men kan fort bli alvor for mange norske arbeidsplasser, sier Seljeseth.

Statsminister Jonas Gahr Støre repliserer at regjeringen har fokus på CBAM og jobber med dette. Fra regjeringshold tar man innspillene fra arbeidslivet. Støre lover også at den interne diskusjonen i regjeringen om dette er en ordning som er EØS-relevant i alle fall er parkert.

-Vi skal klargjøre den norske posisjonen først, så får vi vurdere i ettertid om dette er EØS-relevant eller ikke, sier Støre.