– Målet er at alle som går ut herfra skal ha med fagbrev i sekken

Prosjektet, Jan Øyvind Åvik, fagforeningsleder ved GE Healtcare viser til heter «Det store samspillet». Fredag tok Jonas Gahr Støre (Ap) turen til GE Healtcare for å høre mer om prosjektet.

“Det store samspillet” er støttet av hovedorganisasjonenes fellestiltak.

GE Healtcare kjører prosjektet sammen med Nøsted, Majas frisører, Hennig Olsen is, Aludyne og GE avd.Oslo.

Jonas Gahr Støre (Ap) turen til GE Healtcare for å høre mer om prosjektet. Der fikk han vite at «Det store samspillet» involverer flere samarbeidspartnere, som NAV, Mandal vgs, kommunen og andre. Målsettingen er å gi personer som har droppet ut av videregående, har feil fagutdannelse eller ingen utdannelse i det hele tatt, et fagbrev.

Det er mange som sitter med egenskaper bedriften etterspør, ikke minst av menneskelig karakter, men som mangler fagkompetansen.

– Målet er å sørge for at alle som er innom bedriften for en periode skal få med seg en ballast fra oppholdet som setter de i en bedre posisjon for deltakelse i arbeidslivet videre, dersom bedriften ikke selv kan tilby fast jobb. For å komme i den posisjonen er fagutdannelse kanskje det viktigste verktøyet å ha i sekken, sier Åvik.

Det store samspillet
Åvik forteller oss at de over tid så at folk som var innom på kortere engasjement likevel ikke nådde opp i konkurransen når det ble ledige stillinger pga manglende formell kompetanse.

– Hvis du bare er inne på  3 måneders kontrakt så er det ingen som investerer i noe som først vil gi resultater om 6 måneder. Samtidig trenger vi å rekruttere nye og dyktige folk, sier Åvik.

– Det er aldri for sent, alle er gode på noe, sier fagforeningsleder Jan Øyvind Åvik. Foto: Mina Haugli.

Etter litt om og men kom ordningen på plass. Det sikrer at de som kommer på bedriften skal få noe med seg ut igjen, ett fagbrev, hvis de er villige og interessert selv.

– Og det er stort sett alle som får sjansen, sier Åvik.

Åvik forteller at det første som skjer når nye folk kommer inn hos GE Healtcare, er en realkompetansevurdering som viser hva som mangler av teori, og så jobber vi med de forskjellige systemene i kommunen og fylket for å få tilby den undervisningen.

– Noen trenger bare bittegrann, noen trenger veldig mye. Noen trenger 3 måneders praksis. Noen trenger 3 år, men målet er at alle som går ut herfra skal ha med fagbrev i sekken. Dette gjør vi jo også fordi vi ønsker å rekruttere flere. Vi trenger dyktige folk med fagbrev. Og hvis noen ikke kan få jobb hos oss har de likevel med seg en kompetanse de kan bruke andre steder, som prosessindustrien i oljenæringa e.l.


 Norsk fagbevegelse på sitt beste

Jonas Gahr Støre

Foto: Mina Haugli

Støre lot seg imponere
– Dette er norsk fagbevegelse på sitt beste. De ser hvordan de kan hjelpe særlig unge mennesker til å få den kompetansen som trengs for å få et fagbrev, og å få kompetanse til å kunne ta norsk industri videre, sa Støre.

– Her går Industri Energi på GE i Lindesnes foran. Dette er en modell som er mulig på grunn av den norske modellen. Her samarbeider klubben tett med ledelsen, tett kontakt mot NAV, og det er en modell som vi kan ta videre i andre deler av industrien, sa Støre.

Fast ansettelse
– Å gå fra å være innleid til å få tilbud om å ta et fagbrev, det er jo en motivasjon bare det, sa Bentsen.

Han er den første som har fått fagbrev gjennom prosjektet. Nå krones også innsatsen med fast ansettelse.

– Nå er jeg sikra fremtida.

Pr nå er det sju som holder på med teoridelen av fagbrevet. Noen av dem skal starte på fagoppgaven i løpet av de neste månedene, mens noen trenger mer tid før de er i mål med teorien. I tillegg skal i høst minst fem kandidater, gjennom en avtale med NAV,  slippe til for å bli prøvd ut for et løp mot fagbrev.