LO-kongressen 2017: Maren Marie og Michal Jan kjemper for studentene og ungdommene!

onsdag 10. mai 2017

Maren Marie Wilhelmsen og Michal Jan Warecki står på for våre yngste medlemmer. Det blir lagt merke til på LO-kongressen!

Michal Jan Warecki og Maren Marie Wilhelmsen er sterkt tilstede på LO-kongressen.
Michal Jan Warecki og Maren Marie Wilhelmsen er sterkt tilstede på LO-kongressen.

Warecki (leder av Industri Energi Student) og Wilhelmsen (leder av Industri Energi Ung) er med på LO-kongressen for første gang. Det går i politikk og debatt fra morgen til sent på natt. Men det er ikke vanskelig å holde seg våken på benkeradene på Oslo Kongressenter.

– Det er veldig lærerikt og interessant å være med. Det er lange dager, men det går greit når det er så mange interessante forslag og diskusjoner. Også er det jo litt artig å være på talerstolen da, innrømmer Wilhelmsen som allerede har stått foran kongressen flere ganger.

Viktige saker har blitt tatt opp. Wilhelmsen har foreslått endring av søknadsfrist av LOs utdanningsstipend fra 15.mai til 15. november, hun ønsker mer fokus på seksuell trakassering og styrke opplæringen til tillitsvalgte for at problemet skal håndteres på riktig måte. I tillegg har hun snakket om pengestøtte til organisasjonen Publish What You Pay.

Ivrige på talerstolen

– Jeg synes det er uheldig at søknadsfristen for utdanningsstipendet er så tidlig. Studenter får jo først vite hvilke studier de er kommet inn på i juli, ikke allerede i mai. Derfor går mange glipp av muligheten til å få stipendet og det blir for dumt. Det gir mer mening å ha fristen til samme dato som Lånekassen, mener Wilhelmsen.

Både hun og Warecki er enige om at ungdomsarbeidet i LO må komme høyere på agendaen. Warecki har blant annet holdt innlegg om velferden til studenter i Norge.

– Studentlivet har blitt tøffere de siste 20 årene. Levekostnadene har økt betydelig, mens studiestøtten ikke er økt tilstrekkelig. Norske studenter bruker mest tid i Norden på lønnet arbeid, og en stor del av studenter i Norge allerede jobber så mye at det går utover deres prestasjon på skolen. Vi kan ikke bevilge milliarder til høyere utdanning, og se at milliardene blir sløst bort når studenter ikke får med seg undervisningen fordi de sitter søvnige i forelesningssalen. Ikke fordi de var på fest kvelden før, men fordi de tjente penger til husleia, sier Warecki.

Industri Energi skiller seg ut

Wilhelmsen mener ungdommen generelt er lite representert på LO-kongressen.

– Jeg tror det ikke er mer enn 15-20 stykker totalt. I delegasjonen til Industri Energi er vi fem personer under 35 år. Vi har vesentlig flere ungdommer enn de andre forbundene i LO.Det viser at ungdomsarbeidet og satsingen de siste årene har gitt gode resultater.