Johan Sverdrup-utbygging endelig vedtatt

Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim.
Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

fredag 13. februar 2015

-Vi er svært tilfreds med at utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet endelig er vedtatt. Det viktigste nå er at det ikke kom en utsettelse, sier nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

Det var i dag at olje-og energiminister Tord Lien fikk overlevert planen for utbygging og drift av Johan-Sverdrup feltet (PUD). Alfheim sier at det særlig for leverandørindustrien er av største viktighet at Johan Sverdrup nå har blitt en realitet.

Gigantisk

-Dette er en gigantisk investering på over 100 milliarder kroner, og for leverandørindustrien er utbyggingen særdeles gode nyheter. Dette vil sikre oppdrag til og videreutvikle teknologi og kompetanse til en meget levedyktig næring som trenger oppdrag i fremtiden, sier han.

Han forutsetter at Stortinget vil vedta utbyggingen.

-Det regner jeg med går bra. Vi snakker om produksjon helt frem til 2040-2050. Olje vil fortsatt være en viktig energibærer, noe som det Internasjonale Energibyrået (IEA) også har poengtert. Verden vil fortsatt trenge energi fra olje, og oljen fra norsk sokkel har verdens beste kvalitet med de laveste CO2-utlipp i forhold til andre produsenter, sier han.

Produksjonsstart er planlagt til 2019, og på topp vil feltet utgjøre rundt 25 prosent av hele Norges oljeproduksjon når det når det er i full produksjon.

Fordeling

Slik ser den foreløpige fordelingen ut mellom oljeselskapene:

  • Statoil: 40,0267 prosent
  • Lundin: 22,12 prosent
  • Petoro: 17,84 prosent
  • Det norske 11,8933 prosent
  • Maersk Oil 8,12 prosent

Det Norske er ikke enig i fordelingen, og olje-og energiministeren må ta jobben som «overdommer».

Les mer om dette på e24 her.