Industriledere om EØS-avtalen: – En forutsetning for at industrien ligger her og ikke i Sverige

EØS-avtalen, veibygging og eksport ble viktige tema da Industri Energi, Fellesforbundet og LO Innlandet tok med seg Hedmarks stortingskandidater på industribesøk.

Skrevet av Petter Pettersen, LO Media

Valgkampens siste uke startet med en industriell rundtur for Hedmarks stortingskandidater. Industri Energi, Fellesforbundet og LO i Innlandet hadde invitert inn for å løfte Innlandets industrimuligheter og -utfordringer.

Foto: Petter Pettersen

– EØS-avtalen er en forutsetning for at vi har bygd fabrikken her. Hvis det hadde vært en minste tvil rundt avtalen, så ville den ikke vært her, men i Eskilstuna, sa daglig leder Trond Hagerud i Mapei.

Hagerud er ansvarlig for den nordiske og baltiske virksomheten til det italienske milliardkonsernet Mapei, som sørger for rundt 200 arbeidsplasser ved fabrikken i Odalen.

Noen mil sørøst for der Hagerud tydelig og engasjert svarer, står en annen industrileder også rakrygget og forsvarer EØS-avtalen:

– Vi er helt avhengig av avtalen når det kommer til eksport. Det å rote rundt med den nå, tror jeg er et blindspor, sier daglig leder Bjørn Otto Waage ved Magnor Glassverk.

Eksportkontor for design- og ferdigvareindustrien

Industri Energi og Norsk Industri løftet sammen norsk design- og ferdigvareindustri med kampanjen «Velg Norsk Design» i fjor. Der var blant annet et eksportkontor for design- og ferdigvareindustrien et krav til politikerne:

– Skal vi lykkes med det grønne skiftet sier det seg selv at norsk eksports tap av markedsandeler må snus. Vi må få flere bein å stå på, sa forbundsleder Frode Alfheim da.

Foto Petter Pettersen

I produksjonen på Magnor Glassverk jobber 27 ansatte, og fjorårets omsetting var på i underkant av 100 millioner. 5 % av dette er eksport, med svenskene som største kunde. For at enkeltbedrifter som glassverket skal øke sin eksport, må man ha drahjelp fra staten, mener daglig leder Bjørn Otto Waage:

– Litt «selvskryt» er viktig. Vi må være stolte av det vi er gode på, og norsk design- og ferdigvareindustri er veldig bra. Men vi trenger handlekraft, og det primære for vår industri er hjelp for å få eksporten av næringen i gang, forklarer han.

– Nå er det stortingsvalg rett rundt hjørnet, så vi må satse på at et eksportkontor for design- og ferdigvareindustrien står i regjeringsplattformen, legger forbundsleder Alfheim til.

Lærling i glassblåsefaget og klubbleder i bedriften

24-åringen Kristopher Nordal har håndtert og slipt glass ved Magnor Glassverk gjennom flere år og er leder for den lokale Industri Energi-klubben. Nå går han, sammen med sin tvillingbror, læren for å bli glassblåser.

– Jeg hadde lyst til å gå i lære, og da tok jeg sjansen. I tillegg trives jeg veldig godt på Magnor, så har jeg slekt som har jobbet her før, svarer Nordal på spørsmål om hvorfor han valgte å jobbe ved glassverket.

Selv om den unge klubblederen er norsk, bor både han og tvillingbroren til vanlig i Sverige. Det skapte noe hodebry i starten av pandemien, men foruten en hel del negative koronatester, har det ikke vært det største problemet.

Om man kommer til glassverket midt på natta vil man se de glødende ovnene på sitt varmeste, rundt 1400°C. I dag drives det av gass, men de ser stadig etter mulighetene for andre energikilder.

– Vi smelter på natten, så det er vanskelig med solenergi. Vi er i en prosess for å finne ut av hvordan vi skal bli grønnere, men det er klart kraftprisen vil ha mye å si for oss, forklarer glassverksjef Waage.

Og selv om Waage skulle få sin optimistiske drøm om en egen vindmølle må Magnor, ligger det også en stor utfordring i kapasiteten til kraftnettet.

– Kraftnettutbygging er helt essensielt for utviklingen og for den grønne omstillingen i industrien, kommenterer Industri Energi-leder Alfheim.

Foto: Petter Pettersen

Tilbake ved Mapeis fabrikklokaler i Odalen er det også opptatt av hvordan de kan bidra i omstillingen – og bruker 5 % av omsettingen til forskning og utvikling av blant annet betongbruk i sitt eget FoU-laboratorium.

– Bærekraft skal være en del av hele strategien, og vi gjør alt vi kan for å redusere klimaavtrykket, sier leder Trond Hagerud, som er stolt over samarbeidet de har med de ansatte:

– Det er menneska og vannkrafta som er de viktigste grunnene til at vi ligger her, de er «råvara» våre, sier han.

Hovedtillitsvalgt ved bedriften, Ole Thomas Norheim, er også tydelig på at det er et veldig godt samarbeid ved bedriften. Og at alle 70 Industri Energi-medlemmer ved bedriften er fornøyd med forbundsleder Frode Alfheim:

– Alle vi har bilde av Frode over senga vår, sa Norheim til stor latter fra både arbeidsgivere, politikere og forbundslederen selv.

Frode Alfheim og hovedtilltisvalgt ved Mapei Ole Thomas Norheim. Foto Gry Haugsbakken