Industrikonferansen i Bodø: – Industriutvikling i Nord-Norge er svært viktig for landet vårt

– Det er mange investeringer som gjøres her i nord, og jeg tror at hele Norge bør være opptatt av at vi stopper utflytting fra landsdelen. Det er strategisk viktig for Norge at vi opprettholder folketallet her, og aller helst øker det, sier Frode Alfheim fra industrikonferansen i Bodø.

Forbundsleder Frode Alfheim er i Nordlands største by i anledning «Industri 2022», som feirer 10-års jubileum i år.

Det er en konferanse der Industri Energi er medarrangør, sammen med Norsk Industri, Nordland fylkeskommune, LO Nordland, NHO Nordland og Enova.

Forbundslederen deltok i en paneldebatt – som omhandlet kraft – med administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, styreleder i Norsk Industri, Ståle Kyllingstad og nyvalgt andre nestleder i LO, Steinar Krogstad.

Panelsamtalen handlet om kraft. Foto: Egil Brandsøy.

Vi må tenke langsiktig

Fra scenen advarte NHO-sjef, Ole Erik Almlid, om at vi kan få kraftmangel i Norge fra 2026. Derfor må vi bygge ut mer kraft, og satse på havvind, landvind, vannkraftutbygging og solkraft.

– Det er viktig at vi tenker langsiktig og får de rette løsningene, sier han.

Administrerende direktør i NHO holdt innledning om den krevende kraftsituasjonen, og mulighetene vi står ovenfor. Foto: Egil Brandsøy.

Almlid nevner LO og NHO sin energi- og industripolitiske plattform som han mener er løsningen fremover. Frode Alfheim er enig.

Vi fikk laget den plattformen og den var også grunnlag for innspill til Hurdalsplattformen. Mye av tenkingen har vi jo fått på plass i regjeringen sin plattform, forteller Alfheim.

– Så er det å jobbe med å få realisert det der sånn at vi får mer kraft inn i systemet, som gjør at det er mulig å få de investeringene i ny industriproduksjon som vi vet at vi trenger i tiårene fremover, sier han.

Han etterlyser også langsiktighet.

– Selv om det er krig i Europa, så må vi likevel tenke langsiktig og sørge for at vi får gjennomført premissene i planen. Det har vært kriger før som har blitt avsluttet og da blir det som oftest vekst i etterkant. Og vi har et ansvar for å legge til rette for den veksten, sier Alfheim.

Frode Alfheim på scenen med andre nestleder i LO Steinar Krogstad, og ordstyrer Siri Lill Mannes (t.v). Foto: Egil Brandsøy.

Nyttiggjørelse av kraftoverskuddet i nord

Frode Alfheim sier at det er et kraftoverskudd i området som gjør at mange vurderer å etablere seg i nord, og bruke kraften til industriproduksjon.

– Det er klart at det er vi opptatt av, og vil være med å påvirke, sier Alfheim.

Han legger til:

– Vi må nyttiggjøre den kraften vi har nå til arbeidsplasser. Derfor må det investeres betydelig mye mer kraftproduksjon i Nord-Norge skal vi få realisert alle de prosjektene som banker på døren her.

Paneldebatt under Industrikonferansen 2022. Fra venstre: Ståle Kyllingstad Norsk Industri, Ole Erik Almlid NHO, ordstyrer Siri Lill Mannes, forbundsleder Frode Alfheim og andre nestleder i LO, Steinar Krogstad. Foto: Egil Brandsøy.

Stor industriaktivitet

Frode Alfheim sier at det er mange initiativer i landsdelen nå.

– Du har Freyr i Mo i Rana, du har flere prosjekter rundt og i Alcoa i Mosjøen. Det skjer masse i Glomfjord, og det har blitt gjort store investeringer i Elkem Sørfold. Går vi lenger nord over fylkesgrensa så har du Finnfjord der det skjer masse spennende, sier han.

Han forteller at det også er flere feltsentre for olje- og gassproduksjon i nord, og at det kommer et nytt nå med Johan Castberg-feltet.

– Også vi er opptatt av å få realisert Wisting-feltet. Og bare Wisting alene er en investering på cirka 100 milliarder kroner, og som vil være med å trygge de eksisterende arbeidsplassene i nord og vil gi grunnlag for nye.

Krypto ble et tema i paneldebatten

Det har skapt frustrasjon, også i Nord-Norge, at verdifull kraft går til utvinning av kryptovaluta.

Ståle Kyllingstad fra Norsk Industri påpekte fra scenen at det er viktig å nyansere mellom krypto og datasentre. Noen datasentre har viktig samfunnsnytte.

Litt latter på scenen, Siri Lill Mannes (tv), Frode Alfheim og Steinar Krogstad. Foto: Egil Brandsøy.

Alfheim sier at problemet er de kommersielle aktørene som bare driver med mining eller kryptovaluta.

– De gir ikke arbeidsplasser. I tillegg så tar de uhorvelig mye kraft, og det gjør de attpåtil med lettelser i rammebetingelsene. Så det harmonerer ikke med at vi ønsker å få mer industriutvikling basert på kraften i Norge, sier Alfheim.