Industri Energi-tillitsvalgt med i kampen for å redde den eneste smertestillende produsenten i Norge

Morselskapet til den farmasøytiske bedriften Palla Pharma Norway AS i Kragerø er slått konkurs, og det jobbes på spreng både inne på Stortinget, blant lokalpolitikere, ordførere og næringsliv i kommunen for å finne nye eiere til den eneste smertestillende produsenten i Norge. – Det en kamp mot klokka, sier tillitsvalgt i Industri Energi, Jørn Henning Isaksen.

Sjokkbeskjeden om en mulig nedleggelse etter konkurs kom som en overraskelse på de nesten 90 ansatte på fabrikken i Kragerø for under to uker siden.

Industri Energi-tillitsvalgt og prosessoperatør Jørn Henning Isaksen forteller at tidsfristen om å finne nye eiere ble satt til 48 timer mandags kveld kl. 23.

– Det jobbes ganske intenst med å få utvidet den tiden, understreker han.

I løpet den lange fartstiden på 82 år, har bedriften i Kragerø produsert flere medisiner som er godt kjent for oss nordmenn. Blant annet Paracet, Ibux og Paralgin Forte-tabletter.

Etter produksjonen av disse ble flyttet til Tyskland, fortsetter fabrikken i dag å produsere virkestoffer til sterkt smertestillende tabletter.

Pandemien har lært oss hvor viktig det er å produsere medisin i eget land

Nye eiere må inn for at hjørnesteinsbedriften skal overleve. På spørsmål om de ønsker staten inn på eiersiden så svarer Isaksen at de er hjertelig velkomne.

– Vi ser jo at staten har gått inn hos andre tidligere, og alt vil jo hjelpe. Det har vært nevnt blant de som har vært på trappa om de kunne tenkt seg å være med i et lag, med flere eiere. Og om staten hadde vært med på det hadde det jo vært fantastisk. Det kommer vi til å jobbe videre med i dag, understreker han.

Jørn Henning Isaksen er prosessoperatør i Palla Pharma Norway. Foto: Privat.

Mens kommunen jobber med å finne investorer, er saken i diskusjon på Stortinget.

Jørn forteller at vinklingen til representantene på stortinget er at det er viktig at Norge produserer egen medisin, siden det er avdekket et manglende beredskap i Norge.

– Vi er tross alt den eneste smertestillende produsenten i Norge. Og når det skjer ting, og det har vi jo sett under pandemien, så stenger landene grensene og eksporten til fordel for sine egne, som selvsagt er ganske naturlig, sier han og legger til:

– Sånn sett så har vi vel avdekket en ganske klein situasjon i vårt land.

Han påpeker at forslaget fra Stortinget i 2020 om at Norge bør satse mer på produksjon av legemidler og medisinsk utstyr, er et sentralt fokus i debatten.

Viktig for Kragerø

På spørsmål om bedriften er viktig for Kragerø kommune med litt over 10000 innbyggere svarer Jørn Henning Isaksen bekreftende.

– Jeg tror på en måte innsatsen til ordfører, og andre lokale politikere, samt næringsliv og Skagerrak sparebank (tidligere Kragerø sparebank) sin innsats forrige uke og denne uka gjenspeiler hvor viktig det her er for Kragerø kommune.

Solnedgang eller fortsettelse for hjørnesteinsbedriften i Kragerø? Foto: Jørn Henning Isaksen.

Forbundet gir sin fulle støtte

Nestleder i Industri Energi, Lill-Heidi Bakkerud, forteller at det er bra at det pågår et så sterkt trykk fra alle kanter for å redde den historiske hjørnesteinsbedriften.

– Det er viktig at vi ikke mister all produksjonen av smertestillende ut av Norge. Vi er glade for at våre tillitsvalgte kjemper denne viktige kampen, og vi støtter dem fullt ut.

Industri Energi har lenge jobbet for økt norsk produksjon av legemidler.