Industri Energi innhenter informasjon for å unngå tvungen lønnsnemd for vaskeriene

– Vi ønsker med dette å unngå å havne i den samme situasjonen som vi havnet i under tariffoppgjøret i 2014 da det ble streik og tvungen lønnsnemd i vaskeriene og renseriene, sier 2. nestleder i Industri Energi Ommund Stokka. Forbundet har derfor sendt inn brev til alle landets kommuner for å innhente informasjon og sikre at historien ikke gjentar seg.

I 2014 gikk vaskeriene og renseriene ut i streik.  Streiken ble stanset med tvungen lønnsnemd.

Norsk Industri fikk medhold av daværende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) som varslet tvungen lønnsnemd, som er et tvangstiltak myndighetene kan bruke for å stoppe en pågående arbeidskonflikt.

– Det er nettopp denne situasjonen vi ikke ønsker en gjentakelse av i tilfelle det skulle bli en arbeidskamp, forklarer Ommund Stokka.

Sentralvaskeriet. Foto: Foto: Marie von Krogh.

Norge ble også dømt av ILO for bruken av tvungen lønnsnemd det året. ILO er FNs arbeidsorganisasjon, som jobber med å sikre arbeidstakerens vern verden over. Ommund Stokka påpeker at Industri Energi vil gjøre sitt ytterste for at dette ikke skjer igjen.

– Vi ser frem til å møte Norsk Industri med våre krav for denne bransjen med klare spilleregler, understreker han.

Søker informasjon

I brevet – som ble sendt landets kommuner på onsdag i forrige uke – ber Industri Energi om en oversikt over hvilke vaskerier kommunen har avtaler med, og eventuelle beredskapsplaner vaskeriene har i tilfelle det oppstår en arbeidskamp. De ber om innsyn etter offentlighetsloven.

Brevet påpeker at erfaringene fra tariffoppgjøret 2014 viste en manglende beredskap hos flere helseforetak.

– Vi har fått opplyst at de fleste helseforetak har beredskapsplaner på plass for mange eventualiteter, men ikke for en lovlig arbeidskamp hos sin leverandør av rene tekstiler, forklarer Stokka. Dette er også hjemlet i vedtektene til Norske Vaskeriers kvalitetstilsyn sine vedtekter.

Sentralvaskeriet. Foto: Marie von Krogh.

Utført en kjempeinnsats under pandemien

Videre forteller Ommund Stokka hvordan de ansatte i vaskeriene i tillegg har stått på under hele pandemien, og sikra en kontinuerlig strøm av rent, smittefritt tøy ut til helseforetakene.

– Uten deres kontinuerlige innsats, ville landets håndtering sett veldig annerledes ut.

Avslutningsvis presiserer han at for vaskeriene har forbundet gjeldende en normallønnsavtale for de vaskeriansatte. I denne overenskomsten reguleres all lønn i de sentrale forhandlingene, og ikke lokalt i den enkelte bedrift.