Industri Energi hjelper fengslede fagforeningsledere i Belarus

Industri Energi bevilget rett før jul 100.000 kroner til organisasjonen Salidarnast som representerer den uavhengige belarusiske fagbevegelsen i eksil. Pengene brukes til å støtte fengslede fagforeningsledere i Belarus og familiene deres.

Belarus, tidligere Hviterussland, er et diktatur der all opposisjon slås hardt ned på, ikke minst etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Det europeiske landet anses av ITUC (internasjonale LO) som ett av verdens ti verste land for arbeidstakere. 19. april i fjor ble en rekke fagforeningsledere arrestert, blant annet leder for belarusisk LO (BKDP) Aliaksandr Yarashuk.

Kort tid etter ble hele fagbevegelsen forbudt og erklært for ekstremistisk.

Minst 31 fagforeningsledere sitter i dag i fengsel med dommer på opptil 15 år, bare for å ha drevet fagforeningsvirksomhet. Mange har klart å rømme landet og lever i eksil. Disse utgjør organisasjonen Salidarnast.

Industri Energi fikk nettopp takkebrev med rapport fra Salidarnast. Pengene brukes til å støtte fangene og familiene deres økonomisk gjennom månedlige tilskudd. I mange tilfeller var de fengslede familieforsørgere med barn, og situasjonen forverres ved at ektefellene i mange tilfeller har mistet jobben. Tilskudd fra Industri Energi og andre fagforeninger bidrar til at de fortsatt kan ha et liv.