Industri Energi deltar under klimaforhandlingene

Områdeansvarlig Barbro Auestad i Industri Energi reiser denne helgen til Glasgow for å delta i den norske LO-delegasjonen i innspurten av klimaforhandlingene COP26.

-Klimaforhandlingene er viktig, fordi de angår våre medlemmers arbeidsplasser. Ved å være med i LO-delegasjonen er vi tett på de norske forhandlerne og kan få fram våre budskap, sier Barbro Auestad, som kommer til å være i Glasgow hele neste uke.

Hun sier Industri Energi er for en grønn omstilling av industrien på land og sokkel, og understreker at omstillingen «må skje med oss og ikke imot oss».

-Det betyr at det må være en styrt utvikling av våre næringer, i en grønnere retning, sier hun og peker på blant annet økt satsing innenfor hydrogenproduksjon, karbonfangst/lagring, batterifabrikker og havvind.

-Det er der våre medlemmer skal jobbe i framtiden, sier hun.

Auestad understreker at Industri Energi også støtter FNs mål om å bygge et fond på 100 milliarder dollars for rettferdig industriutvikling i en grønn retning. Det bør også opprettes et nasjonalt CO2-fond, i tråd med det næringslivet selv har bedt om.

I Parisavtalen som ble underskrevet i 2015, forplikter 194 land seg til å begrense global oppvarming til under 2 grader over pre-industrielle nivåer. Samtidig må landene forsøke å begrense oppvarmingen til helst under 1,5 grader. Norge har forpliktet seg å kutte de nasjonale utslippene med 55 prosent innen 2030, med ambisjon om å være klimanøytralt innen 2050.

Parisavtalen innebærer blant annet at alle land skal lage en nasjonal plan for hvordan de skal kutte i klimagassutslipp, med mål for hvor mye landet skal kutte. Målene skal fornyes hvert femte år, og skal være mer ambisiøse for hver fornyelse. Et viktig ansvar på COP26 er å sikre ambisiøse forpliktelser fra verdens land, i tråd med Parisavtalen.