– Folket i Vest-Sahara har lidd lenge nok. Nå må folkeavstemning gjennomføres!

Denne Industri Energi-delegasjonen ble 22. januar stanset av marokkansk politi nektet innreise til Vest-Sahara, fra høyre: Fra høyre: Mattias Bergdal, Vebjørn Steinsholt, Fredrik Sanne Wattum, Kristian Duong, Astrid Öhlund Levåg og Heidi Berge Bergestig.
Denne Industri Energi-delegasjonen ble 22. januar stanset av marokkansk politi nektet innreise til Vest-Sahara, fra høyre: Fra høyre: Mattias Bergdal, Vebjørn Steinsholt, Fredrik Sanne Wattum, Kristian Duong, Astrid Öhlund Levåg og Heidi Berge Bergestig.

torsdag 26. januar 2017

Ungdomsleder Maren Marie Wilhelmsen og studentleder Michal Jan Warecki utrykker sterk bekymring for menneskerettighetssituasjonen i det Marokko-okkuperte Vest-Sahara, og krever at folkeavstemning om selvstendighet blir gjennomført og respektert.

De siste dagene har flere delegasjoner med unge norske representanter for organisasjoner, fagbevegelse og politiske partier blitt stoppet av politiet i Marokko nektet innreise i Vest-Sahara.

Søndag 22. januar ble en gruppe på seks nordmenn (se nederst i saken for navn) fra Industri Energi Student og Industri Energi Ung, stanset i byen Gulemin sør i Marokko.

Politiet nektet delegasjonen å reise til Vest-Sahara og ba dem snu. Ulike grunner ble gitt, som dårlig vær (til tross for at værmeldinger viste det stikk motsatte) og at det ville være farlig å reise dit.

– Systematiske menneskerettighetsbrudd

Bakgrunnen for at de norske delegasjonene reiser, er for å protestere mot Marokko sin okkupasjon av Vest-Sahara og bekymring for menneskerettighetssituasjonen i territoriet.

– Marokko begår systematiske menneskerettighetsbrudd mot innbyggerne i Vest-Sahara, saharawiene, sier Maren Marie Wilhelmsen.

– Saharawiene utsettes blant annet for vilkårlige fengslinger, tortur og undertrykking av organisasjonsfrihet. Deres eget flagg er forbudt og du kan bli kastet i fengsel for å vise V-tegnet (som er et tegn for fritt Vest-Sahara), utdyper hun.

Wilhelmsen er leder for Industri Energi Ung, og opplevde selv å bli stanset av marokkansk politi i fjor – da hun og en annen gruppe fra Industri Energi forsøkte reise til Vest-Sahara.

Både Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR) krever råderett over Vest-Sahara – som tidligere var en spansk koloni. Territoriet har vært rammet av konflikt og okkupasjon helt siden Spania trakk seg ut i 1975.

– Norge svikter

Studentleder Michal Jan Warecki viser videre til Norge og norske partier sitt ansvar. Han mener Norge svikter saharawiene.

– Det tragiske er at selv om vi i flere år har hatt politisk konsensus om saken i Norge, er ikke den norske regjeringen på langt nær nok på banen når det gjelder saharawiene sin svært vanskelige situasjon, sier Michal Jan.

Han trekker også frem en uttalelse fra Industri Energi sin studentkonferanse, «Rett til selvbestemmelse i Vest-Sahara» hvor de blant annet skriver at «Marokkanske myndigheter fortsetter å utsette prosessen om folkeavstemning, og har uttalt at de ikke kommer til å godta et annet utfall enn at Vest-Sahara fortsatt blir under marokkansk kontroll.

Dette kan vi ikke godta. Saharawiene må få valget om de ønsker å innlemmes som en del av Marokko eller ikke gjennom en folkeavstemning, og Marokko må respektere resultatet. Industri Energi Student krever at det blir avholdt en folkeavstemning nå! Det er på tide at norske partier får opp øynene, og avslutter sin stilltiende aksept. Det er en tragedie at konflikten fortsatt pågår etter 40 år med umenneskelige forhold i området.»

Fakta: Både Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR) krever råderett over Vest-Sahara, som grenser til Marokko, Algerie, Mauritania og Atlanterhavet i vest. Norge anerkjenner ikke Marokkos suverenitet over området, men har heller ikke anerkjent staten SADR.

Industri Energi samarbeider med Støttekomiteen for Vest-Sahara, og på deres nettsider kan man finne mer bakgrunnstoff om konflikten og informasjon om de ulike delegasjonene som nå har blitt nektet innreise.

Industri Energi-delegasjonen som ble nektet innreise til Vest-Sahara 22. januar:

  • Astrid Levåg, fra Bergen, renserimedarbeider, medlem i ungdomsutvalget av Industri Energi.
  • Heidi Berge Bergestig, fra Notodden, 1. nestleder i Industri Energis studentutvalg, student i statsvitenskap og menneskerettigheter.
  • Kristian Duong, fra Moss, medlem i Industri Energis ungdomsutvalg.
  • Mattias Bergdal, fra Malvik og Vinjeøra, prosesstekniker og medlem i Industri Energi.
  • Vebjørn Steinsholt, fra Lardal og Trondheim,studentmedlem i Industri Energi.
  • Fredrik Sanne Wattum, fra Spydeberg, studentmedlem og historiestudent.