Hver eneste stein skal snus for å finne årsakene til brannen på Melkøya

Per Martin Labråthen, Frode Alfheim og Oskar Simen Schjeldrupsen forventer en grundig granskning av brannen på Melkøya. Her på medlemsmøte i Hammerfest på mandag. Foto: Atle Espen Helgesen
Per Martin Labråthen, Frode Alfheim og Oskar Simen Schjeldrupsen forventer en grundig granskning av brannen på Melkøya. Her på medlemsmøte i Hammerfest på mandag. Foto: Atle Espen Helgesen

tirsdag 15. desember 2020

-Hver eneste stein skal snus for å finne alle bakenforliggende årsaker til den alvorlige brannen på Melkøya. Det er helt nødvendig. De ansatte skal være trygge på at dette er en sikker arbeidsplass, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Industri Energi stiller denne uka i Hammerfest for å lytte til innspill fra medlemmene på Melkøya etter brannen ved LNG-anlegget tidligere i høst.

-Vi er her for å lytte til medlemmene våre og lære. De gir oss masse nyttig informasjon om forholdene på anlegget og hvilke utfordringer de ansatte står overfor. Samtidig er det viktig for oss å understreke at hver stein skal snus for å finne årsakene til at det begynte å brenne på Melkøya og generelt om sikkerheten i Equinor, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Det pågår tre granskninger av hendelsen, en i regi av Petroleumstilsynet (Ptil), en intern granskning i Equinor og en granskning av Politiet.

-Vi har registrert at enkelte ønsker at noen andre enn Ptil skal granske brannen. Det er vi sterkt uenig i. Vi har full tillit til Ptil, samtidig skal vi være i nakken på de for å sikre at de gjør en grundig jobb, sier Frode Alfheim.

Han understreker at kjernen av det Ptil skal gjøre er å granske hendelser og gi anbefalinger, for å lære av hendelser slik at liknende ikke skjer igjen.

-Hvis Ptil trenger mer ressurser i dette arbeidet, så skal vi gjøre vårt for å bidra til at de får nettopp det. Målet må være å få anlegget raskt opp å gå igjen. Det forutsetter at arbeidsplassene er trygge og sikre, sier han.

Industri Energi sendte i forrige uke et brev til Ptil der forbundet understrekte sin bekymring etter flere alvorlige hendelser i petroleumsindustrien.

Trenger en bred og dyp gransking

Konserntillitsvalgt i Equinor, Per Martin Labråthen, deltok i møtene i Hammerfest. Han har bedt om en bred og dyp granskning i Equinor, for å finne de bakenforliggende årsakene til at det i løpet av en kort periode begynte å brenne ved gassanleggene både på Melkøya og Tjeldbergodden.

-Vi har tillit til at den interne granskningen vil snu hver stein for å finne de bakenforliggende årsakene. Inntil granskningene foreligger vil jeg ikke ha for bastante meninger, men jeg føler meg trygg på at granskningene vil finne forhold som ikke er så bra for selskapet. Det må vi være forberedt på, sier han.

Hovedtillitsvalgt for Industri Energi på Melkøya, Oskar Simen Schjeldrupsen, legger ikke skjul på at det over tid har vært utilfredshet blant mange ansatte ved LNG-anlegget og han viser til at klubben har tatt opp flere bekymringer med ledelsen.

– Når granskningene kommer vil vi trolig få svar på mange av de bekymringene vi har tatt opp og få vite om det har sammenheng med det som skjedde.

Schjeldrupsen understreker at det nå trengs ressurser fra Equinor for å utbedre feilene som har skjedd i forbindelse med brannen. –Vi har store utfordringer framfor oss, men jeg håper selskapet legger til rette slik at vi får utbedret anlegget på en trygg og god måte, og får det opp å gå igjen, sier han.

Viktig for videre utvikling i nord

LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Arkivfoto: Harald Pettersen, Equinor
LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Arkivfoto: Harald Pettersen, Equinor

Ifølge Frode Alfheim er LNG-anlegget på Melkøya, utenfor Hammerfest, svært viktig i forhold til den videre framdriften for petroleumsindustrien i Barentshavet.

–Flere utbygginger er på gang i Barentshavet, både Johan Castberg-feltet og sannsynligvis Wisting. I tillegg kommer trolig også Alta Gotha. Og med en rekke letebrønner har jeg håp om flere store funn i Barentshavet.

-Nettopp derfor trenger vi flere folk i petroleumsvirksomheten i nord. Industri Energi vil ha full trøkk for å sikre rekruttering lokalt og regionalt. Det å få Melkøya i gang igjen er et viktig signal til ungdommen i landsdelen om at dette er en bransje å satse på for framtiden, sier han.

Har forbundet i ryggen

Industri Energi hadde blant annet møte med ordfører i Hammerfest Marianne Sivertsen Næss (nr2 fv) og understrekte viktigheten av å få anlegget i drift igjen. Foto: Atle Espen Helgesen
Industri Energi hadde blant annet møte med ordfører i Hammerfest Marianne Sivertsen Næss (nr2 fv) og understrekte viktigheten av å få anlegget i drift igjen. Foto: Atle Espen Helgesen

Alfheim understreker at de ansatte og ledelsen ved anlegget må finne en god måte å jobbe sammen på for å få anlegget i gang igjen.

-Industri Energi stiller opp for våre 179 medlemmer på Melkøya. Vi lytter til dem og viser hvordan vi tar tak i denne hendelsen. Medlemmene skal vite at de har forbundet i ryggen.

Han slår fast at det ikke må være noen som helst tvil om at anlegget skal i drift igjen. – Melkøya skal være en trygg og god arbeidsplass i lang tid framover, sier han.

Under oppholdet i Hammerfest hadde delegasjonen fra Industri Energi også møter med ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss og lederen ved Equinor Melkøya, Andreas Sandvik.