Hovedoppgjøret 2022: Forhandlingene for vask og rens er i gang

Tarifforhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri for ansatte i vaskeri- og renseribransjen startet onsdag formiddag i Oslo. – Vi krever at de vaskeriansatte skal få en lønn som står i forhold til den innsatsen de yter, sier 2. nesteleder i Industri Energi, Ommund Stokka.

Forhandlingene for vaskerier og renserier er først ut i årets lønnsoppgjør, der Industri Energi representerer over 600 medlemmer. Forhandlingsleder Ommund Stokka påpeker at det er en hardtarbeidende bransje.

– Det er ei gruppe som gjennom hele pandemien har sørget for at landet har fått rent tøy. At helseinstitusjonene har fått rent tøy. De har stått på hele veien, og jeg mener at de ikke har fått den kompensasjonen de fortjener i henhold til den innsatsen de har lagt ned.

Forhandlingsleder for Industri Energi, Ommund Stokka, er på plass ved NHOs møtesenter på Majorstuen i Oslo. Foto: Egil Brandsøy.

Han understreker at den solide innsatsen fortsetter nå som landet har åpnet opp igjen.

– Hotellene har begynt å få folk på besøk. Reiselivet har våknet opp. Det er folk igjen på restaurantene. Og alt dette er mulig på grunn av at vaskeriansatte kontinuerlig jobber for at det kommer rent tøy ut. Likevel henger de etter lønnsmessig.

Alt har blitt dyrere

Forhandlingslederen forteller at ting er tyngre for de vaskeriansatte etter at prisene i samfunnet har økt.

– Det er viktig å få frem at de vaskeriansatte, i likhet med alle andre, lever i et land der dieselen blir dyrere, matvarene blir dyrere, strømmen blir dyrere, og renten går opp. Og de vaskeriansatte har lyst å ha gode liv for seg og sine familier, sier han og slår fast:

– Ambisjonen vår er at de vaskeriansatte skal få en lønn som står i forhold til den innsatsen de yter. Det er ambisjonen vår, sier Stokka.

Overlevering av krav mellom forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi og Norsk Industris forhandlingsleder Sunniva Berntsen. Foto: Egil Brandsøy.

Han minner om at det i år er et hovedoppgjør der det forhandles om alle bestemmelsene i tariffavtalene, og at det er streikerett.

Det er også viktig å bemerke at overenskomsten for vaskerier og renserier er en normallønnsavtale uten lokal forhandlingsrett. Det betyr at hele lønnsoppgjøret utføres sentralt og blir gjeldende for alle arbeidstakere som er omfattet av avtalen.

Forhandlingsutvalget:

Ommund Stokka, forhandlingsleder, Industri Energi
Charlotte Dyrkorn, Industri Energi
Abdi Hayba Aman, Nor Tekstil Bergen
Inger Hilde Dreyer, Nor Tekstil Molde
Irene Halvorsen, Elis Herbergåsen
Bertil Haugen, Nor Tekstil Trondheim
Siri Vastveit Myhre, Renseriet Sandnes
Aud-Karin Hansen, Sentralvaskeriet Østlandet
Trine Kvellestad, Nor Tekstil Florø
Milena Mandic, Nor Tekstil Oslo

Observatører er Cay Nordhaug fra ledelsen i Industri Energi og Arnfinn Hansen i Industri Energi Ung.