Hovedoppgjøret 2022: Forbundsvist oppgjør med krav om økt kjøpekraft

Drøyt 150 tillitsvalgte i LOs representantskap vedtok tirsdag at det skal være et forbundsvist tariffoppgjør i år, med et klart mål om å sikre medlemmene økt kjøpekraft.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi sier at medlemsmassen i forbundet har en klar forventning om økt kjøpekraft i årets hovedoppgjør.

– Det går veldig godt i norsk industri, både på land og sokkel. Og vi har en klar forventning om at våre medlemmer skal få sin del av verdiskapningen og økt kjøpekraft i årets tariffoppgjør, sier Alfheim.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen

Han understreker at forbundet er godt i gang med å forberede årets forhandlinger, både med å få inn krav og avtale forhandlingsdatoer med arbeidsgiverorganisasjonene.

Her kan du lese mer om hovedoppgjøret og se når vi forhandler på de ulike overenskomstene.

Forbundsvist oppgjør

I den tariffpolitiske uttalelsen som ble vedtatt på LOs representantskapsmøte tirsdag står det: «Hovedkravet for lønn er økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstenes lønnssatser. Gjennom kravene vil vi sikre en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk ved å prioritere likelønn og motvirke lavlønn. Garantiordningene må videreføres. Lokale forhandlinger må være reelle».

Representantskapet bestemte dessuten at det i år blir et forbundsvist oppgjør, der frontfaget legger rammene for oppgjøret.

Kjell Vestly (tv) og Per Martin Labråthen er med i Industri Energis delegasjon på representantskapsmøtet. Foto: Atle Espen Helgesen

Det betyr at konkurranseutsatt industri ved Fellesforbundet skal forhandle først, med Norsk Industri som motpart. Deres forhandlingsresultat legger rammene for resten av oppgjøret. Deretter blir det forhandlinger på de ulike tariffavtalene i de enkelte forbund.

-Vi er fornøyde med at det blir et forbundsvist oppgjør der vi skal forhandle på våre egne overenskomster, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Her kan du lese LOs tariffpolitiske uttalelse for hovedoppgjøret 2022.

-Vi skal ha vår del av kaka

I sin innledning på LOs representantskapsmøte tirsdag var LO-leder Peggy Hessen Følsvik klar på at dagens beslutninger i representantskapet vil påvirke inntekten til hundretusenvis av norske arbeidstakere.

-Våre medlemmer skal ha sin rettferdige del av verdiskapningen. Vi skal ha vår del av kaka, sier Følsvik.

Hun understreker at den norske frontfagsmodellen er avgjørende for å sikre en god lønnsutvikling for hele medlemsmassen i LO.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik innledet på representantskapsmøtet. Foto: Atle Espen Helgesen

-Når fagbevegelsen står så sterkt i Norge, så er det i stor grad takket være frontfagsmodellen. Den sikrer likelønns- og lavlønnsprinsipper. Og den er avgjørende for å unngå økte forskjeller i det norske samfunnet, sier hun.

Følsvik er klar på at det trengs en ny avtalefestet pensjonsordning (AFP), men at det ikke vil skje i årets hovedoppgjør. 

-Det er nødvendig å få på plass en ny AFP-ordning, men et så viktig arbeid forutsetter at det er enighet mellom LO, NHO og myndighetene. Vårt krav er at vi skal ha på plass en ny AFP-ordning i inneværende stortingsperiode. Når et forslag til ny AFP er klart, så skal medlemmene få si sitt gjennom uravstemning, sier LO-lederen.