Går du i beredskapsvakt? Se video om du kompenseres på riktig måte

Vi har laget en video som forklarer hvordan du går frem for å finne ut om du mottar riktig godtgjørelse dersom du er i beredskapsvakt på arbeidsplassen din.

Hovedtillitsvalgte i Industri Energi Petter Leknes og Rolf Magne Kristiansen har et budskap til alle tillitsvalgte og medlemmer som har vaktordninger på arbeidsplassene sine. Budskapet presenterer de her:

I videoen opplyser de om beredskapsvakt, belastningsgrad, omregningsfaktor og veien via Arbeidstilsynet.

Advokat og leder for den juridiske avdelingen i Industri Energi Karianne Rettedal, sier at opplysningsarbeidet som drives rundt dette temaet er viktig.

– Videoen er et bra verktøy for de tillitsvalgte, og den gir veldig god skolering også til lokale tillitsvalgte og utenfor dette bestemte tariffområdet, sier hun.

Rettedal legger til at det er viktig for arbeidstakerne og de tillitsvalgte i de lokale bedriftene å jobbe for best mulige ordninger i slike spørsmål som dette.

– Det leder til at arbeidstakerne er fornøyde og påtar seg beredskapsvakten med en viss glede når de oppfatter at de blir tilstrekkelig kompensert for den ulempen som dette kan være, sier hun.

Karianne Rettedal er advokat og leder for juridisk avdeling i Industri Energi. Foto: Egil Brandsøy.

Fin introduksjon til temaet

2. nestleder i Industri Energi Ommund Stokka, forteller at i årets tariffoppgjør har det på flere overenskomster blitt tatt opp problemstillinger rundt beredskapsvakt. Han sier at de har krevd å få dette innført.

– Mange har allerede en bestemmelse om omregningsfaktor avtalt i overenskomsten, men ikke alle, sier han.

2. Nestleder i Industri Energi Ommund Stokka under en av flere forhandlinger tidligere i år. Foto: Egil Brandsøy.

– De som ikke har det er likevel ikke uten verktøy. Vi har sett på arbeidstilsynets høringssvar til endringen, og deres praktisering av omregningsfaktor når dette kommer på deres bord, sier Stokka.

– Denne videoen er en fin introduksjon til temaet. Vi jobber også med en veileder for de tillitsvalgte som i dag ikke har beredskapsvakt, sier han.

Stokka minner også om at noen overenskomster har dette regulert, mens andre ikke har det.