Full jubel på Norgesplaster: – Folk klappet og ropte og det var skikkelig gladstemning

Det utløste full jubel og sterke følelser da de ansatte på Norgesplaster i Vennesla mottok beskjeden om at arbeidsplassene deres er reddet. Veien dit har vært lang.

De har kjempet en lang og hard kamp, de Industri Energi-tillitsvalgte og ansatte på Norgesplaster, etter at Orkla i fjor høst igangsatte et prosjekt for å vurdere utflagging til Spania av den tradisjonsrike bedriften.

Tirsdag formiddag kunne de endelig trekke et lettelsens sukk og slippe jubelen løs: fabrikken forblir i Vennesla.

– Det var nesten så vi ikke kunne tro at ønskene våre kom i oppfyllelse. Folk klappet og ropte og det var skikkelig gladstemning. Jeg kjenner kolleger som har slitt med å få sove om nettene, men nå kan vi endelig få nattesøvnen tilbake, forteller hovedtillitsvalgt Anita Thorsen.

Cay Nordhaug fra Industri Energi-ledelsen var til stedet og overrakte gratulasjoner og blomster til tillitsvalgt Anita Thorsen og de ansatte.

Et resultat av hardt arbeid fra alle ansatte

Thorsen er klar på at dagens gladnyhet er et resultat av hardt arbeid fra alle ansatte på fabrikken og mener innsatsen har gjort inntrykk på eierne:

– De ansatte har klart å stå i det gjennom denne tøffe perioden og levert. De har jobbet kvelder og helger i en periode hvor vi har vært utflaggingstrua og mange har vært urolige, det står det stor respekt av, sier hun og utdyper:

– Det har rett og slett vært en utrolig innsats og det vet jeg at har gjort inntrykk på Orkla. Vi har virkelig vist at vi er leveringsdyktige og til å stole på.

Tillitsvalgt Norgesplaster
Thorsen har all grunn til å smile etter at hun og de ansatte har reddet arbeidsplassene fra å bli flagget ut. Foto: Tonje Paulsen Solem/Magasinet Industri Energi

Tunge måneder med både opp- og nedturer

Etter et drøyt år som eiere, annonserte Orkla i fjor høst at Norgeplaster ble vurdert flagget ut til Spania. Det skjedde under et allmøte på fabrikken som lokalt omtales som «plasteren».

De ansatte bestemte seg raskt for at de ville gjøre alt for å overbevise eierne om å beholde produksjonen i Vennesla. Tillitsvalgt Anita Thorsen forstod med en gang at dette handlet om noe større enn bare dem selv og tok umiddelbart fatt på oppdraget.

Thorsen troppet dermed opp på rådhuset og forklarte at hun måtte få treffe ordføreren og ville vente der til han var klar. Det ble et langt og godt møte, og slik ble det til at både lokalsamfunnet og etter hvert rikspresse og stortingspolitikere engasjerte seg i saken.

– Vi kan aldri konkurrere med lønningene i lavkostland, men skal vi ha velferdssamfunnet vårt i Norge, så er vi avhengige av å ha bedrifter over hele landet som eksporterer og går med overskudd. Sånn sett så tar Orkla nå et samfunnsansvar ved å bli værende, forklarer Thorsen.

Politisk drahjelp

En av dem som har engasjert seg sterkt i arbeidet for å redde arbeidsplassene på Norgesplaster er Arbeiderpartiets fraksjonsleder i næringskomiteen på Stortinget, Per Vidar Kjølmoen, som selv har bakgrunn fra Orkla.

Kjølmoen forteller at han først fikk vite om Norgesplaster-saken gjennom et møte mellom tillitsvalgte og en rekke stortingspolitikere.

– Anita avsluttet sitt innlegg med å si at «nå har jeg lagt frem saken, hva har dere tenkt å gjøre?». Det traff meg. Jeg husker jo godt saken med Ello-fabrikken som ble flagget ut fra Kristiansund, så jeg bestemte meg for å bruke min rolle til å hindre det samme fra å skje i Vennesla, forklarer han om sitt engasjement.

Etter det har det blitt til tett dialog og flere møter med Orkla-ledelsen.

Per Vidar Kjølmoen (Ap) bestemte seg for å ta tak, da han hørte tillitsvalgt Anita Thorsen sitt innlegg i møte med en rekke stortingspolitikere. Faksimile: Vennesla Tidende.

– Vi har hatt flere runder sammen med Industri Energi der vi har kommet med krystallklare meldinger til Orkla. Det opplever jeg at har blitt lytta til, sier han og legger til:

– Dette er en dag for Anita Thorsen og de ansatte, de har gjort en solid og viktig jobb! Jeg vil også berømme Industri Energi som har jobba godt og vært tydelige, vi har hatt et godt fagligpolitisk samarbeid i denne saken og det ser vi at gir resultateter.

Stolt forbundsleder

Forbundsleder Frode Alfheim mottok offisielt de gode nyhetene i et kort møte med Orkla i dag morges.

 – Vi jubler sammen med de ansatte på Norgesplaster. De har jobba steinhardt for å vise at fabrikken på Vennesla er konkurransedyktig og framtidsretta. De ansatte med Thorsen i spissen har gjort et solid faglig arbeid og har virkelig fortjent å bli satsa videre på.

– Vi gratulerer også Orkla og Norgesplaster med en klok beslutning. Vi har hatt en ryddig og konstruktiv dialog underveis og nå ser vi at de har lytta til både oss og de ansatte.

Forbundsleder Frode Alfheim gratulerer Anita Thorsen og de Norgesplaster-ansatte med et solid stykke arbeid.