Første skritt mot historisk tariffavtale for inshore dykkere

Harald Hereid (f.v.), Thor Erik Madsen, Ommund Stokka fra Industri Energi, Arild Rød, Rune Dyrvik, Geir Ove Ystmark fra Sjømat Norge, og Leif Morten Rasch, Einar Olsvik fra Industri Energi. Foto: Sjømat Norge
Harald Hereid (f.v.), Thor Erik Madsen, Ommund Stokka fra Industri Energi, Arild Rød, Rune Dyrvik, Geir Ove Ystmark fra Sjømat Norge, og Leif Morten Rasch, Einar Olsvik fra Industri Energi. Foto: Sjømat Norge

fredag 20. april 2018

Industri Energi og Sjømat Norge inngikk torsdag en intensjonsavtale om å etablere en overenskomst for dykkere og dykkeselskaper som leverer tjenester til havbruksnæringen.

Industri Energi og Sjømat Norge møttes 19. april i Oslo som et første skritt for å få på plass en tariffavtale for dykkere som jobber innenfor havbruksnæringen.

– Det ble inngått en intensjonsavtale om å etablere en overenskomst for dykkere og dykkeselskaper som leverer tjenester til havbruksnæringen, sier områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi.

Dette området er i dag tarifftomt og partene har til hensikt å tette dette, framgår det av intensjonsavtalen.

Historisk i norsk sammenheng

-I dag finnes det ingen egen overenskomst for inshore dykkere i Norge. Dette er ganske utrolig, da de fleste områder i norsk arbeidsliv er regulert av tariffer. Industri Energi har nå satt i gang prosessen for å sørge for at også dykkerne får en overenskomst, sier Stokka.

– Dette er historisk i norsk sammenheng. Partene er enig om at her er ingen overenskomster som passer og det må på plass en egen, sier Ommund Stokka. Han understreker at begge parter er opptatt av sikkerheten for dykkere, og vil jobbe sammen med myndighetene og fremme topartsarbeidet i bedriftene.

Viktige områder som skal avklares i tiden som kommer vil blant annet være avgrensningen av overenskomsten opp mot etablerte overenskomster på havbruksområder.

-Å lage en egen overenskomst gjøres ikke hver dag i norsk arbeidsliv. Flere overenskomster er over hundre år gamle. Det er derfor ikke gjort i en håndvending. Vi er likevel offensive og har som ambisjon å få ferdig en overenskomst i løpet av høsten 2018, sier Stokka.

Enda flere må organisere seg

Forbundssekretær Einar Olsvik i Industri Energi understreker at forbundet er mottatt på en positiv måte i bransjen.

-Vi har kommet langt på kort tid og jeg er sikker på at vi på sikt vil få på plass gode lønns- og arbeidsvilkår for dykkerne innenfor havbruksnæringen.

-Samtidig er det viktig at enda flere dykkere organiserer seg. Det jobber vi strategisk med og bygger nå fagforeninger ved dykkerbedriftene rundt om i landet, sier Olsvik.