Fornøyd med at regjeringen reverserer karanteneskjerpingen

Lill-Heidi Bakkerud, nestleder i Industri Energi. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen
Lill-Heidi Bakkerud, nestleder i Industri Energi. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen

torsdag 13. mai 2021

Regjeringen snur og endrer karantenereglene slik at reisende fra Storbritannia nå skal likebehandles med våre andre naboland. – Jeg er fornøyd med at regjeringen reagerte så raskt på vår henvendelse, sier Lill-Heidi Bakkerud, nestleder i Industri Energi.

Industri Energi og Norges Rederiforbund fikk tidligere denne uka svært sterke reaksjoner fra medlemmer rundt helgens regelendringer som påla riggarbeidere som har oppholdt seg utenfor EØS/Schengen å gjennomføre karantene på offentlig karantenehotell.

Regelendringen rammet særlig britiske offshorearbeidere som jobber på norsk sokkel. Mange arbeidstakere gjennomførte i løpet av fjoråret alene mer enn 100 dager i karantene.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi og adm. direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund sendte et felles brev til helseminister Bent Høie der de ba om umiddelbare tilpasninger av reglene.

Nå snur regjeringen og skriver i en pressemelding: «Regjeringen har besluttet at reisende som har vært i Storbritannia med virkning fra klokken 12:00 torsdag 13. mai skal ha de samme karantenereglene som reisende fra EØS/Schengen, og ikke falle innunder reglene for andre land utenfor EØS/Schengen.»

Det betyr at reisende fra Storbritannia nå skal likebehandles med reisende fra EØS/Schengen når det gjelder karantenehotell.

Næringsminister Iselin Nybø viser i meldingen til at Storbritannia er en sentral handelspartner og norsk næringsliv henter også nødvendig arbeidskraft fra landet. – Det er derfor viktig for norsk næringsliv at Storbritannia er i samme kategori som andre EU/EØS-land når det gjelder regler for karantenehotell, sier hun.

Endringene følger faglige anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI som har uttalt atdesmittevernfaglig sett ikke ser noen grunn «til å ha andre innreiserestriksjoner for Storbritannia enn for land i EØS/Schengen».

-Vi er fornøyd med at regjeringen reagerte så raskt på vår henvendelse slik at arbeidstakere fra våre naboland behandles likt, sier Lill-Heidi Bakkerud, nestleder i Industri Energi.