Forbundsstyret fordømmer krigen i Ukraina

– Vi er dypt urolige for situasjonen i Ukraina. Russland sin invasjon er ikke bare et angrep på Ukraina, men på demokratiet, heter det i uttalelsen som et samlet forbundsstyre i Industri Energi står bak.

– Derfor bevilger vi 100000 til Flyktninghjelpen for å hjelpe det ukrainske folk i en grusom situasjon! Industri Energi bevilger også i solidaritet med våre fagforeningskollegaer i Ukraina sentralt, 6000 euro til IndustriALL sitt prosjekt for å støtte ukrainsk fagbevegelse. Krigshandlinger bryter med alt vi står for, og vi fordømmer angrepet på Ukraina på det kraftigste, uttaler forbundsstyret.

Uttalelsen kommer etter forbundsstyret tidligere i dag vedtok bevilgningen.

Dørene stengt for dialog med russisk fagbevegelse

Industri Energi har lenge hatt et godt forhold til russisk fagbevegelse. Arbeidsutvalgsmedlem Asle Reime, som har ansvaret for det internasjonale arbeidet i forbundet, sier at det for øyeblikket er opphør i dialogen.

Arbeidsutvalgsmedlem Asle Reime. Foto: Atle Espen Helgesen

– Vi har tidligere hatt et godt samarbeid med russisk fagbevegelse. Både med det russiske oljearbeiderforbundet Rogwu og sjømannsforbundet i Russland. Det er helt stopp nå. Vi har ingen arenaer der. Det er trist, sier han og legger til:

– Vi har brukt som argument at når politikere krangler så har vi fagforeningskollegaer pleid å finne utveier sammen, men akkurat nå er alle dører stengt, sier Reime.

Fått mange henvendelser fra bedrifter

Asle Reime sier at Industri Energi har fått flere henvendelser fra bedrifter som vil gi sin støtte til Ukraina.

– Seinest i forrige uke fikk vi en henvendelse fra Hydro som setter i gang kronerulling blant ansatte. De har jo massevis av ansatte i Ukraina. Så har vi blitt kontaktet av Vinde Tilkomstteknikk som ber oss om å støtte et prosjekt som bedriften har satt i gang som de ansatte er med på.

– Jeg forventer at det vil komme mange slike fremover, avslutter han.